Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/6157
Karar No: 2022/7128
Karar Tarihi: 07.06.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/6157 Esas 2022/7128 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı Kurumda büro görevlisi olarak çalışan davacı, intibakının hatalı yapıldığını ve düz işçi pozisyonunda değerlendirildiğini iddia ederek alacak davası açmıştır. İlk Derece Mahkemesi, davacının pozisyonunun büro görevlisi olduğunu ve olması gereken derece ve kademesinin tespit edilmesi gerektiğini kabul ederek davayı kabul etmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi, davalı Kurumun istinaf talebini esastan reddetmiştir. Davalı Kurumun temyiz istemi ise reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 371. maddesi
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 369. maddesi
- 4857 sayılı İş Kanunu ilgili hükümleri.
9. Hukuk Dairesi         2022/6157 E.  ,  2022/7128 K.

    "İçtihat Metni"



    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 12. Hukuk Dairesi

    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : Yalova İş Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tespit ve alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.

    Kararın davalı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.

    Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

    I. DAVA
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı Kurumda büro görevlisi olarak çalışmaya başladığını, çalışmaya başladıktan bir süre sonra sendikaya üye olduğunu ancak davalı Kurumun müvekkilinin intibakını hatalı yaptığını, fiilen büro görevlisi olarak çalışmasına rağmen toplu iş sözleşmesine aykırı olarak düz işçi pozisyonunda değerlendirip başlangıç derecesini eksik ve hatalı olarak değerlendirdiğini ileri sürerek müvekkilinin pozisyonunun büro görevlisi olduğunun ve olması gereken derece ve kademesinin tespiti ile müvekkiline eksik ödenen birikmiş ücret, ilave tediye farkı, ikramiye farkı ve yıpranma ödeneğinin davalıdan tahsilini talep etmiştir.

    II. CEVAP
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının hiçbir zaman büro görevlisi olarak atamasının yapılmadığını, görevlendirme ile farklı görevler yapmış ise de bunun farklı pozisyonlarda çalıştığı anlamına gelmeyeceği, davacıya eksik ödeme yapılmadığını, ayrıca toplu iş sözleşmesinin 26 ncı maddesinin (a) bendine göre işçilerin duruma göre tayin edildikleri pozisyon dışında unvan ve niteliği benzer veya üst pozisyonlarda çalışabileceklerini savunarak davanın reddini istemiştir.

    III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
    İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile;
    "...
    Dosyada mevcut TİS örnekleri ve davalı kurumun işyerindeki diğer çalışanlara da yapmış olduğu, uygulamalara göre davacının fiilen yaptığı işe göre pozisyonunun belirlenmesi ve buna göre derece ve kademesinin belirlenmesi gerekirken, davacıya bu uygulamanın yapılmamasının eşitliğe aykırı olacağı, bu itibarla davacının işyerindeki pozisyonunun ve fiilen yaptığı işin büro görevlisi olduğu, yaptığı iş pozisyonu ve kıdemi dikkate alınarak derece ve kademesinin tespitinin gerektiği bu haliyle davacının bu taleplerinde haklı olduğu kabul edilmiştir..." gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

    IV. İSTİNAF
    A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
    İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı davalı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.

    B. İstinaf Sebepleri
    Davalı vekili istinaf dilekçesinde özetle; davacının büro görevlisi olarak atamasının yapılmadığını ve işçi kadrosunda görev yaptığını, toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bütün haklarının ödendiğini, İlk Derece Mahkemesinin karar gerekçesinde belirttiği hususların deliller ile çeliştiğini, hatalı bilirkişi raporundaki değerlendirmelerle yetinerek karar verdiğini ve istinaf dilekçesinde belirttiği diğer hususları ileri sürerek İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılmasını istemiştir.

    C. Gerekçe ve Sonuç
    Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile;
    "...
    Davacının, 15/05/1986 tarihinde işe başladığı, 2001 yılında daimi işçi statüsüne geçirildiği, dava tarihi itibariyle de davalı iş yerinde çalışmasını sürdürdüğü, Yol-İş Sendikası'na üye olduğu, davacının işyeri sicil dosyasındaki bir kısım belgelerde büro görevlisi olarak gösterildiği, dinlenen tanık anlatımlarından da davacının fiilen büro görevlisi olarak çalıştığı anlaşılmakta olup, davacının işyerinde büro görevlisi olarak fiilen görev yaptığı ve intibakının da bu pozisyon üzerinden yapılması gerektiği..." gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf talebinin 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) 353 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) inci alt bendi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.

    V. TEMYİZ
    A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
    Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

    B. Temyiz Sebepleri
    Davalı vekilince, istinaf dilekçesinde ileri sürülen gerekçelerle Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması talep edilmiştir.

    C. Gerekçe
    1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
    Taraflar arasında uyuşmazlık, davacı fiilen büro görevlisi olarak çalıştığı hâlde pozisyonunun düz işçi olarak gösterilmesi nedeniyle başlangıç derece ve kademesinin hatalı belirlendiği ve buna bağlı olarak ücret alacaklarının eksik ödenip ödenmediği noktasında toplanmaktadır.

    2. İlgili Hukuk
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 371 inci maddesi ile 369 uncu maddesinin birinci fıkrası, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili hükümleri.

    3. Değerlendirme
    1.Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun'un 371 inci maddesi ile 369 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

    2. Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davalı vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    VI. KARAR
    Açıklanan sebeple;
    Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun'un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,

    Aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine,

    Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,

    07.06.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi