Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/34303
Karar No: 2019/3316
Karar Tarihi: 12.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/34303 Esas 2019/3316 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıya ait işyerinde çalışırken ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesini haklı olarak feshettiğini ve kıdem tazminatı ile birçok ücret ve alacağın tahsilini istediğini belirtti. Davalı ise davacının işçilik alacaklarını feshetmeden önce talep etmediğini, yapılan ödemelerin banka aracılığıyla yapıldığını ve taleplerin haksız olduğunu savundu. Mahkeme, davacının sözleşmeyi haklı feshettiğine ve çeşitli alacaklarının olduğuna karar verdi. Dava temyiz edildi ve Yargıtay, davacının talep artırımında zamanaşımı konusunda uyuşmazlık olduğunu ve kısmi dava olduğunu belirtti. İtirazları dışında, kararın bozulmasına karar verildi. Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 24, 25, 32, 33, 39, 53; Borçlar Kanunu madde 53 ve 58.
9. Hukuk Dairesi         2015/34303 E.  ,  2019/3316 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde montaj ustası olarak çalışırken ücretlerinin gerektiği gibi ödenmemesi üzerine iş sözleşmesini haklı olarak fesh ettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla çalışma, bir kısım aylık ücret; asgari geçim indirimi, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının müvekkili şirkette 01/10/2011 tarihinden itibaren çalışmaya başladığını, davalı şirketin 2008 yılındaki krizden etkilendiğini, bunun sonucunda bazı işçilerin ödeme protokolüne bağlayarak iş akitlerine son verildiğini, davacının ise bu durumu kabullenerek çalışmaya devam ettiğini, ancak davacının daha sonra kötü niyetli davrandığını, yaşanan krize rağmen işçilerin ücret ödemelerinde gecikme yaşanmadığını, yapılan ödemelerin de banka aracılığıyla yapıldığını, davacının yeni bir iş bulması nedeniyle ve aynı zamanda müvekkili şirketin iflas erteleme sürecini bahane ettiğini, iş akdini haksız fesh ettiğinden kıdem hakkı olmadığını, kriz nedeniyle işlerinin azaldığını ve fazla mesai yapılmadığını, resmi ve dini tatil günlerinde çalışmadığını, taleplerinin haksız olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin ücretlerin gerektiği gibi ödenmemesi üzerine davacı tarafça haklı olarak fesh edildiği buna göre davacının kıdem tazminatına hak kazandığı gibi fazla çalışma, hafta tatili, bir kısım aylık ücret, asgari geçim indirimi, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.

    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında, işçilik alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca benimsenmiş ilkeye göre, kısmi davada fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmuş olması, saklı tutulan kesim için zamanaşımını kesmez, zamanaşımı, alacağın yalnız kısmi dava konusu yapılan miktar için kesilir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili 19/06/2015 tarihli ıslah dilekçesi ile talep artırımında bulunmuş ve davalı tarafça bu ıslaha karşı süresinde zamanaşımı def"i öne sürülmüştür.
    Dava, kısmi dava niteliğinde olup, Mahkemece, ıslaha karşı öne sürülen zamanaşımı def"inin değerlendirilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi