Esas No: 2020/13602
Karar No: 2022/7126
Karar Tarihi: 10.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/13602 Esas 2022/7126 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık hakaret suçundan mahkum edilmiş ancak temyiz isteği reddedilmiştir. Mahkeme kararında, sanığın ikinci kez mükerrir olduğu belirtilmiş ve hakaret suçuyla birlikte işlendiği iddia edilen tehdit suçunda uzlaşma teklifinin geçersiz olduğu vurgulanmıştır. Ancak, hakaret suçunun uzlaştırma kapsamına alınması gerektiği ve TCK'nın 129. maddesi uyarınca karşılıklı hakaretlerin değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
-TCK'nın 58. maddesi
-TCK'nın 106/2-(a) maddesi
-TCK'nın 108. maddesi
-TCK'nın 125. maddesi
-TCK'nın 129. maddesi
-CMK’nın 253/3. maddesi
-CMK’nın 254. maddesi
-5275 sayılı Kanun'un ilgili maddesi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, sanık hakkında tekerrür hükümleri uygulanan ilam nedeniyle ikinci kez mükerrir olduğu, bu nedenle TCK'nın 58, 5275 sayılı Kanunun 108. maddesi gereğince sanık hakkında ikinci kez mükerrirlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmemiş ise de, aleyhe temyiz olmadığından bozma yapılmamıştır.
Ancak;
1) Sanığa atılı hakaret eylemi uzlaşma kapsamında olup, soruşturma aşamasında uzlaşma teklifi yapılmış ise de, uzlaştırma kapsamında bulunmayan, TCK'nın 106/2-(a) maddesinde düzenlenen tehdit suçuyla birlikte işlendiği iddiasıyla kamu davası açılması, CMK’nın 253/3. fıkrasının ikinci cümlesi dikkate alındığında soruşturma aşamasında yapılan uzlaşma teklifinin geçersiz olduğu, ancak yapılan yargılama neticesinde sanığın tehdit suçundan beraatine karar verilmesi nedeniyle, TCK'nın 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun CMK'nın 253/3. maddesi uyarınca uzlaştırmaya tabi hale geldiği, aynı Kanunun 253 ve 254. maddeleri uyarınca uzlaştırma hükümlerinin uygulanması ve sonucuna göre sanığın hukuksal durumunun belirlenmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
2) Sanığın aşamalardaki savunmalarında, katılanın da kendisine hakaret ettiğini söylemesi, dinlenen tanık ...’in de beyanında tarafların karşılıklı şekilde birbirlerine hakaret ettiklerini söylemesi karşısında, olayın çıkış nedeni ve gelişmesi değerlendirilerek sonucuna göre TCK’nın 129. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması,
Kanuna aykırı ve sanık ...’nın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.