Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1234
Karar No: 2015/8693
Karar Tarihi: 13.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/1234 Esas 2015/8693 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, ilaç mümessili olarak çalışıyordu ve bir doktor ziyareti sırasında yanında bulunan arkadaşına aracı kullanması için verdi. Ancak, aracın kontrolünde olan kişi kaza yaparak maddi zararlı ve yaralamalı trafik kazası meydana getirdi. İşveren, davacının aracı bir başkasına vermesini, güveni kötüye kullanmış olduğunu iddia ederek iş sözleşmesini feshetti. Davacı, işe iade, tazminat ve diğer haklarını talep etti. Mahkeme, işverenin feshinin haklı nedenle yapıldığına karar verdi ancak temyiz aşamasında Yargıtay, davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiği sonucuna varıldığını belirtti ve davayı reddetti.
Kanun Maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesi, 3. fıkrası: Bozma kararı verilen hükümler.
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi, 2. fıkrası: İşverenin haklı nedenle fesih hakkı.
7. Hukuk Dairesi         2015/1234 E.  ,  2015/8693 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili , davacının ilaç mümessili olarak çalıştığını, olay günü ilaç tanıtımı için gittiği doktorun yanında karşılaştığı bir mümessil arkadaşı ve doktorun bir hastası ile işi gereği kendisine zimmetlenen araç ile yolda giderken araba kullanamayacak kadar rahatsızlandığını bu nedenle yanında bulunan mümessil arkadaşının aracı kullanmak zorunda kaldığını ancak maddi hasarlı ve yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini, kazada kusurun aracın önüne aniden çıkan kişide olduğunu bu durumu bölge müdürlüğüne aynen anlatmasına rağmen davacının , iş sözleşmesinin haklı ve geçerli bir neden olmaksızın feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğinin tespitine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti ve diğer haklara karar verilmesini talep istemiştir.
    Davalı vekili, araç zimmet tutanağında aracın zimmetlenen personel dışında kimsenin kullanamayacağının belirtildiğini, davacının işletme kurallarını ihlal etmesi, işletmeyi zarar sokması ve ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan eylemleri nedeni ile iş akdinin 4857 sayılı Yasanın 25.maddesi uyarınca haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, "davacının rahatsızlanması nedeni ile zaruri bir durumdan kaynaklanan nedenle aracı kullanamayacağını anlayıp yanında bulunan arkadaşına kullanması için verdiği, davacının beyanın aksinin ispatlanamadığı, kaza tutanağı incelendiğinde de aniden yola çıkan başka şahsın kazaya sebebiyet verdiği ve aracı kullanan şahsında alkollü olmadığı, işverence feshin son çare olması ilkesine uygun davranılmadığı bu nedenle yapılan feshin geçersiz olduğu " gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya kapsamına göre taraflar arasında imzalan araç zimmet tutanağında aracı işverenin zimmetlediği personel dışında hiç kimsenin kullanamayacağı ve yanına aldığı yolculardan dolayı meydana gelecek her türlü zarardan personelin sorumlu olduğu şeklinde düzenlemelerin yer aldığı görülmüştür.
    Somut olayda davacının işi gereği gitmiş olduğu doktor ziyareti esnasında başka bir firmanın ilaç mümessili olan arkadaşı ile karşılaştığı ve aracı olmadığı için rakip firma elemanını arabasına aldığı ve üstelik aracın sevk ve idaresini de bu şahsa verdiği ve arkadaşının kontrolünde iken aracın kaza yaparak maddi zararlı ve yaralamalı trafik kazasının meydana geldiği hususları hep birlikte değerlendirildiğinde davacının eyleminin gerek doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu gerekse de işverenin güvenini kötüye kullanmak olduğu, bu itibarla işverence 4857 sayılı Yasanın 25. maddesinin 2. fıkrasına göre davacının iş akdini haklı nedenle feshedildiği sonucuna varılmıştır. İşverenin feshi, haklı nedene dayandığından davanın reddi gerekirken hatalı değerlendirme ile kabulü bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Alınması gereken 27,70 TL harçtan peşin yatırılan 24,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 3,40 TL harcın davacıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına, davalı tarafından yapılan toplam 67,00 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalıya iadesine,
    4-Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    7-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 13.05.2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi