Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/24095
Karar No: 2014/37472

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/24095 Esas 2014/37472 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/24095 E.  ,  2014/37472 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 11/12/2012
    NUMARASI : 2009/446-2012/1095

    Hüküm süresi içinde davacı - karşı davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalı tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, açtığı işe davasının kabul edildiğini ve kararın kesinleştiğini, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretinin eksik ödendiğini ileri sürerek söz konusu haklar ile yemek ücreti, giysi yardımı, asgari geçim indirimi, kıdem tazminatı farkı, ihbar tazminatı farkı ve yıllık ücretli izin alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, iş sözleşmesinin karşılıklı anlaşma ile sona erdirildiğini, davacıya kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra fazladan beş aylık brüt ücret tutarında ödeme yapıldığını belirterek davanın reddi ile bu fazladan yapılan ödemenin davacıdan tahsilini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, eksik ödeme yapıldığı gerekçesiyle davanın ve karşı davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davacı-karşı davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinin 1. fıkrasına göre; Hüküm "Türk Milleti Adına" verilir ve bu ibareden sonra aşağıdaki hususları kapsar:
    a)Hükmü veren mahkeme ile hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları ile sicil numaraları, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa hükmün hangi sıfatla verildiğini.
    b)Tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerini.
    c)Tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri.
    ç)Hüküm sonucu, yargılama giderleri ile taraflardan alınan avansın harcanmayan kısmının iadesi, varsa kanun yolları ve süresini.
    d)Hükmün verildiği tarih ve hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin imzalarını.
    e) Gerekçeli kararın yazıldığı tarihi.
    İkinci fıkrasında ise; hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
    Somut olayda, mahkemece talep konusu alacak kalemleri tek tek belirtilmeksizin hüküm kurulması hatalı olup 6100 sayılı Kanun’un 297/2. maddesine göre hükmün sonuç kısmında taleplerden her birinin açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün sair yönden incelenmeksizin yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi