
Esas No: 2020/3054
Karar No: 2022/7140
Karar Tarihi: 10.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/3054 Esas 2022/7140 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, babasına ait eve bankanın el koyması nedeniyle katılan ile arasının iyi olmadığını kabul ettiği ve iddia edilen sözleri söylediği gerekçesiyle tehdit suçundan mahkum edildi. Ancak, haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmadı, mahkumiyet cezası seçenek yaptırımlara çevrilmemesi ve basit yargılama usulünün Anayasaya aykırı görülmesi nedenleriyle karar bozuldu. CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması gerektiği belirtildi.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 29. maddesi: Haksız tahrik
- TCK'nın 50/3. maddesi: Hükümlüye verilen cezanın infaz şekli hakkında
- CMK'nın 251. maddesi: Basit yargılama usulü
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜM : Mahkumiyet
K A R A R
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Mahkemece sanığın babasına ait evin katılanın babası için çekilen kredi karşılığında bankaya ipotek ettirildiği, borcun ödenmemesi nedeni ile sanığın babasına ait eve bankaca el konulduğu, bu nedenle katılan ile sanığın arasının iyi olmadığının kabul edilmesi ve sanığın da savunmasında, babası ve iki amcasının ortak iş yaptıklarını ve babasının da kendi evini bu iş nedeniyle ipotek ettirdiğini, küçük amcasının yaptığı işi batırdığını, katılanın babası olan amcasının küçük amcasından aldığı parayı banka tarafından el konulan babasına ait evin ipteğini kaldırması için babasına vermediğini, bu duruma tepki göstermek için iddia edilen sözleri söylediğini savunması karşısında, olayın başlangıcı ve gelişimi üzerinde durularak, sanık hakkında TCK'nın 29. maddesi uyarınca haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması,
2-Mahkum olunan hapis cezasının süresi dikkate alınarak TCK'nın 50/3. maddesi uyarınca aynı maddenin 1. fıkrasında düzenlenen seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
3-17/10/2019 gün ve 7188 sayılı Kanunun 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin, Anayasa Mahkemesinin 14/01/2021 tarihli ve 2020/81 Esas, 2021/4 sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren suçlar yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
Bozmayı gerektirmiş ve sanık ...'nın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.