Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/17799
Karar No: 2014/37192

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/17799 Esas 2014/37192 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/17799 E.  ,  2014/37192 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 26/12/2012
    NUMARASI : 2011/483-2012/1249

    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, santral operatörü olarak 01.04.2008 - 16.05.2011 tarihleri arasında çalıştığını, emekli olarak ayrıldığını, sendika üyesi olduğunu, Tühis ile Türkiye Sağlık işçileri sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi hükümlerine uygun olarak fazla çalışma, gece çalışma ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek bu alacakların en yüksek işletme kredi faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, alacakların zamanışımına uğradığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının fazla çalışma ücretinin hesaplanması konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği kabul edilmelidir.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle iş yerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Somut olayda; hükme esas alınan bilirkişi raporunda gece çalışmasının toplu iş sözleşmesi 49/a. md gereği yüzde otuzbeş zamlı ücretlendirildiği; gece fazla çalışma alacağının ise toplu iş sözleşmesi 46. madde hükmü gereği yüzde yetmişbeş zamlı şekilde hesaplandığı görülmektedir. Ancak mükerrer hesaplama yapılıp yapılmadığı dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. Özellikle fazla çalışma ve gece çalışması yönünden yapılan hesaplama denetime elverişli değildir. Bu sebeple denetime açık ve yeni ve ayrıntılı bilirkişi raporu alınarak sonuca gidilmelidir. Bu husus dikkate alınmadan, denetime elverişli olmayan bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Öte yandan 2007-2008 yılları arasında geçerli toplu iş sözleşmesinin 34. maddesi uyarınca gece çalışması 2007-2008 yılları için yüzde yirmibeş zamlı şekilde hesaplanması gerekirken hatalı şekilde yüzde otuzbeş zamlı ücret üzerinden yapılan hesaplamaya itibar edilerek karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 29.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi