Esas No: 2021/42235
Karar No: 2022/7429
Karar Tarihi: 15.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/42235 Esas 2022/7429 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, bir kişinin hakaret ve tehdit suçlarından mahkum olduğunu belirtiyor. Ancak kararın gerekçesi açık ve detaylı olmadığı için, hükmün bozulmasına karar veriyor. Bunun nedenleri şöyle sıralanıyor:
1- Yeni hüküm kesinleştikten sonra infaza verilecek, dolayısıyla açıklanan kanıtların ve karara etki eden unsurların açık ve detaylı bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı için Anayasa ve CMK'ya aykırı davranılmış.
2- Sanık ihtar içermeyen davetiye ile tebligat yapılmış, bu nedenle savunma hakkı kısıtlanmış.
5395 sayılı CMK'nın 34, 223 ve 230. maddeleri bu kararda bahsedilen kanun maddeleridir. Bu maddelerde savunma hakkı, hükmün açıklanması erteleme gibi konuların düzenlenmesi yer almaktadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Hakaret, tehdit
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede,
1-Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmesinden sonra, denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlenmesi nedeniyle açıklanmasına karar verilecek yeni hükmün, Yargıtay incelemesine tabi olacak ve kesinleşmesi halinde infaza verilecek hüküm olacağı, bu nedenle kararın dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre ulaşılan sonuçların, iddia, savunma, tanık anlatımları ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmeler ile sanığın eylemlerinin ve yüklenen suçların unsurlarının nelerden ibaret olduğunun, hangi gerekçeyle hangi delillere üstünlük tanındığının açık olarak gerekçeye yansıtılması ve bu şekilde cezanın şahsileştirilmesi gerekirken, açıklanan ilkelere uyulmadan, gerekçesiz karar verilerek Anayasanın 141, 5271 sayılı CMK'nın 34, 223 ve 230. maddelerine aykırı davranılması,
2-Denetim süresinde kasıtlı suç işleyen sanığa duruşmaya gelmediği takdirde yokluğunda hükmün açıklanacağı ihtarını içeren usulüne uygun davetiyenin tebliğ edilmesi gerektiği gözetilmeden, ihtar içermeyen davetiye tebliğ edilmekle, sanığın yokluğunda hükmün açıklanmasına karar verilerek savunma hakkının kısıtlanması,
Kanuna aykırı ve sanık ...’ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, başkaca yönleri incelenmeksizin, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.