Esas No: 2020/21600
Karar No: 2022/7415
Karar Tarihi: 15.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/21600 Esas 2022/7415 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanıklar hakaret ve tehdit suçlarından yargılanmışlar ve beraat etmişlerdir. Dairemizce yapılan incelemede, temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığı belirlenmiş ve kayıtların hukuka uygun delil olarak kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır. Ancak, suçun gerçekleştiği durum ve sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığına zarar verecek nitelikte olması sebebiyle sanıkların beraat ettirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu karara göre, sanıkların anne-oğul olmadıkları, tanıklıktan çekinme hakkını kullanabilecekleri ve telefon görüşmelerinin kayda alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: TCK'nın 125/1-son cümlesi, CMK'nın 135/3. maddesi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Hakaret, tehdit
HÜKÜMLER : Beraat
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak,
Dairemizce de benimsenen Ceza Genel Kurulu’nun ... tarih ve .... sayılı kararı ile de cezaevinde yapılan dinlemelerin hukuka uygun delil olarak kabul edildiği ve UYAP’tan alınan nüfus kayıt örneklerinin incelenmesinde, sanıkların anne-oğul olmadıkları aralarında tanıklıktan çekinme hakkını kullanabilecekleri bir ilişkinin de bulunmadığı, CMK’nın 135/3. maddesine göre sanıkların gerçekleştirdikleri telefon görüşmelerinin kayda alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı, bu itibarla kaydın kanıt olarak kullanılabileceği, ayrıca sanıkların suç tarihinde cezaevinden yaptıkları görüşmenin, tutanak altına alınıp bu tutanağın resmi olarak değişik aşamalarda işlem gördüğü, bu suretle olay kapsamında katılanın yokluğunda gerçekleşen hakaret suçunun TCK'nın 125/1-son cümlesinde düzenlenen, birlikte ya da dağınık en az üç kişi ile ihtilat unsurunun gerçekleştiği ve suça konu sözlerin de katılanın onur, şeref ve saygınlığına zarar verecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından sanıkların atılı suçlardan mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve katılan ...’nun temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.