Esas No: 2020/1780
Karar No: 2022/7392
Karar Tarihi: 15.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/1780 Esas 2022/7392 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık bir tehdit suçu sebebiyle mahkum edilmiştir. Ancak yapılan incelemede, tebligatın usulsüz bir şekilde gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, basit yargılama usulüne ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı sebebiyle suçun yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeplerle, kararın bozulması ve dosyanın hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10. maddesi, tebligatın yapılması için adres şartını düzenlemiş ve MERNİS şerhinin önemini vurgulamıştır. Ayrıca, Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesi, muhatabın kayıtta bulunan yerleşim yeri adresinin tebliğ için kabul edilmesini belirtmektedir.
7188 sayılı Kanun'un 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesi, Basit Yargılama Usulü'nü düzenlemiştir. Anayasa'nın 38. maddesi, bu düzenlemenin Anayasa'ya uygunluğunu açıkça belirtmektedir. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararları sebebiyle, bazı suçlar için bu düzenleme yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini belirtir. 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri, bu yeniden değerlendirme sürecinde uygulanabilir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1) 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10. maddesine uyarınca tebligatın, öncelikle muhatabın beyan ettiği en son adrese MERNİS şerhi olmadan yapılması, bu adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatapın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul ederek, Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesine göre MERNİS şerhi bulunan tebligatın bu adrese yapılmasında zorunluluk bulunduğu, buna karşın katılan ... ve mağdur ...'in son beyan ettikleri adreslerine gönderilen uzlaşma tekliflerinin merciine iade edilmesi üzerine Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesi uyarınca tebliğin tamamlanması gerektiğinin gözetilmemesi ve sanık ...'a ise son beyan ettiği adres ile aynı olan MERNİS adresine doğrudan Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesi uyarınca tebliğinin usulsüz olduğu anlaşılmakla; uzlaşma teklifinin taraflara yasaya uygun şekilde ve yöntemince yapılmadığı gözetilmeden, yargılamaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,
2) ... gün ve 7188 sayılı Kanunun 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin, Anayasa Mahkemesinin ... tarihli ve ... sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren suç yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
Bozmayı gerektirdiğinden, sanık ...'ın temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye aykırı olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayıp sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.