Esas No: 2020/26865
Karar No: 2022/7433
Karar Tarihi: 15.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/26865 Esas 2022/7433 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, hakaret, tehdit ve kasten yaralama suçlarından mahkum edilmiştir. Hakaret suçundan verilen ceza kararının temyizinde, suçun karşılıklı hakaret olması nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi hatalı bulunarak karar bozulmuştur. Kanuna aykırılığın giderilmesi için ceza verilmesine yer olmadığı ibaresi çıkarılarak, ceza verilmesi yerine ceza tertibine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: TCK'nın 129/3. maddesi (ceza vermeye yer olmadığı haller) ve 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi ve fıkrası aracılığıyla 1412 sayılı CMUK’nın 322. maddesi (kanuna aykırılığın giderilmesi).
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Tehdit, hakaret, kasten yaralama
HÜKÜMLER : Mahkumiyet, ceza tertibine yer olmadığı
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
1-Sanık ... hakkında hakaret, kasten yaralama ve tehdit suçlarından verilen kararlarda öngörülen cezaların nitelik ve niceliğine göre, hükümlerin temyiz edilemez olması nedeniyle Yerel Mahkemece verilen temyiz isteminin reddine ilişkin ... tarihli ek karara karşı, sanık ... müdafisinin temyiz iddiaları yerinde görülmediğinden tebliğnameye uygun olarak, Yerel Mahkemenin redde ilişkin ek kararının ONANMASINA,
2-Sanık ... hakkında Hakaret suçundan kurulan hükmün temyizinde;
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Sanığın eylemini karşılıklı hakaret biçiminde işlediğinin kabul edilmesi karşısında, TCK'nın 129/3. maddesi uyarınca ceza verilmesine yer olmadığı kararı yerine ceza tertibine yer olmadığına karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve katılan sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, HÜKMÜN BOZULMASINA, 5320 sayılı Kanunun 8/1. madde ve fıkrası aracılığıyla 1412 sayılı CMUK’nın 322. maddesi uyarınca bu aykırılık yeniden duruşma yapılmasına gerek olmaksızın düzeltilebilir nitelikte bulunduğundan, temyiz edilen karardan tebliğnameye aykırı olarak “ceza tertibine yer olmadığına” ibaresi çıkarılıp yerine “ceza verilmesine yer olmadığına” ibaresi yazılmak suretiyle HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.