Esas No: 2020/1520
Karar No: 2022/38
Karar Tarihi: 10.01.2022
Danıştay 4. Daire 2020/1520 Esas 2022/38 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2020/1520 E. , 2022/38 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2020/1520
Karar No : 2022/38
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Tekstil Çorap ve Çamaşır Sanayi Ticaret
Limited Şirketi
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, takdir komisyonu kararlarına dayanılarak tarh edilen 2010/6, 7, 8, 9, 12 dönemleri vergi ziyaı cezalı katma değer vergileri ile … tarih ve … sayılı katma değer vergisi devir tutanağına istinaden tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle kesilen vergi ziyaı cezalı olarak tarh edilen 2011/3 ila 7, 9, 10, 12 ve 2012/1, 2 dönemleri katma değer vergilerinin kaldırılması istenilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine; … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararı ile; dava dosyasına ekli bilgi ve belgelerin incelenmesinden, olayın gerçek mahiyetini ve ödenmesi gereken vergilerin ne şekilde hesaplandığını ortaya koyacak inceleme ve araştırma bulunduğu yönünde gerek takdir komisyonu kararlarında gerekse davalı idare savunmasında kanaat oluşturmaya yeterli bilgi ve belgeye yer verilmediği, takdir komisyonu kararlarının Kanunda belirtilen dayanak ve izahatten de yoksun bulunduğu, dava konusu cezalı tarhiyatların bu gerekçeyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı adına yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğu, temyiz isteminin kabulü ve Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
2577 sayılı İdari yargılama Usulü Kanunu'nun 'İstinaf' başlıklı 45. maddesinin 4. fıkrasında, Bölge idare mahkemesinin, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar vereceği, bu hâlde bölge idare mahkemesinin işin esası hakkında yeniden bir karar vereceği, 5. fıkrasında, Bölge idare mahkemesinin, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurusunu haklı bulduğu, davaya görevsiz veya yetkisiz mahkeme yahut reddedilmiş veya yasaklanmış hâkim tarafından bakılmış olması hâllerinde, istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar vererek dosyayı ilgili mahkemeye göndereceği ve Bölge idare mahkemesinin bu fıkra uyarınca verilen kararlarının kesin olduğu düzenlemesine yer verilmiş, "Temyizen Verilen Karar Üzerine Yapılacak İşlem" başlıklı 50. maddesinin 1. fıkrasında, temyiz incelemesi sonucunda verilen kararın, dosyayla birlikte kararı veren merciye gönderileceği ve 2. fıkrasında da, temyiz incelemesi sonucunda verilen bozma kararı üzerine ilgili merciin, dosyayı öncelikle inceleyip ve varsa gerekli tahkik işlemlerini tamamlayarak yeniden karar vereceği kurala bağlanmıştır.
Yukarıda yer verilen hükümlerin değerlendirilmesinden; Bölge İdare Mahkemesinin Danıştay bozma kararı üzerine bozmaya uyarak verdiği kararının, istinaf başvurusunun reddi değil, davanın kabul veya reddine yönelik olması gerektiği açıktır.
Dosyanın incelenmesinden; Bölge İdare Mahkemesi kararının Danıştay Dördüncü Dairesinin 16/01/2019 tarih ve E:2018/8495, K:2019/153 sayılı kararı ile bozulması üzerine, bozma kararına uyularak verilen … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, davanın esasına dair olması gerekir iken, 2577 sayılı Kanun'un 50. maddesinin 2. fıkrasına aykırı olarak istinaf başvurusunun gerekçe ile reddine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda; … Bölge İdare Mahkemesi Vergi Dava Dairesi kararının, açıklanan şekilde karar verilmek üzere bozulması gerekmiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin kabulüne,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 10/01/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği görüşüyle Dairemiz kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.