Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/27758
Karar No: 2018/929
Karar Tarihi: 07.02.2018

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2016/27758 Esas 2018/929 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İcra Hukuk Mahkemesi tarafından verilen ve Temmuz 2016 tarihinde açılan bir davada, alacaklı tarafından yapılan haciz işlemleri ile ilgili bir temyiz davası incelenmiştir. Kararda, taşkın haciz şikayetine yönelik temyiz dilekçesinin reddedildiği belirtilmiştir. Ayrıca, alacaklı tarafından yapılan şikayetlerin incelenmesi sonucunda, takip talebinde şikayetçi donatana izafeten hakkında takip yapılan şirketin, borçlu şirket adına tebligatı alma yetkisinin bulunup bulunmadığı saptanarak, tebligatın usulüne uygun yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. TTK'nın 102. ve 105. maddeleri hakkında da açıklamalar yapılmıştır. İlgili kanun maddelerine göre, acenta, belirli bir yer veya bölge içinde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren sözleşmelerde aracılık etmekte olan kişidir ve bu kişiler müvekkili adına alacaklı sıfatıyla takip yapabilirler. Kararda ayrıca, İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddelerine göre kararın bozulmasına karar verilmiştir.
12. Hukuk Dairesi         2016/27758 E.  ,  2018/929 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    1-Taşkın haciz şikayetine ilişkin mahkeme kararına yönelik temyiz isteminin incelenmesinde;
    İcra mahkemesi kararlarından hangilerinin temyiz olunabileceği özel hükümlerle ve genel olarak da İİK"nun 363. maddesinde birer birer açıklanıp gösterilmiştir. Bunların dışında kalan mahkeme kararları kesindir. Yargıtay’ca incelenmesi istenen kararın taşkın hacze ilişkin bölümü bu maddelerle tespit edilen kararlar arasına girmeyip kesin nitelikte bulunduğundan taşkın haciz şikayeti yönünden temyiz dilekçesinin (REDDİNE);
    2-Diğer şikayetlere ilişkin mahkeme kararına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde;
    Alacaklı tarafından şikayetçi donatana... Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. aleyhine genel haciz yoluyla ilâmsız icra takibine başlandığı, ödeme emrinin ...Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti."ne tebliğ edildiği, şikayetçi donatanın icra mahkemesine başvurusunda; takip talebinde acentası olarak gösterilen kişinin, gerçekte acentesi olmadığını ve buna yapılan ödeme emri tebligatının usulsüz olduğunu, bu nedenle de takibin kesinleşmeyeceğini, fakat takip kesinleşmiş gibi takip dosyasında konulan hacizlerin kaldırılmasını talep ettiği görülmektedir.
    Bilindiği üzere; TTK"nun 102. maddesi hükmü uyarınca ""Ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya işletmenin çalışanı gibi işletmeye bağlı bir hukuki konuma sahip olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak, belirli bir yer veya bölge içinde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren sözleşmelerde aracılık etmeyi veya bunları o tacir adına yapmayı meslek edinen kimseye acenta denir."" Aynı Kanun"un 105. maddesi gereğince ise; acenta, aracılıkta bulunduğu veya yaptığı sözleşmelerle ilgili olarak müvekkili adına dava açabileceği gibi, kendisine karşı da aynı sıfatla dava açılabilir. Bu hüküm, acentanın, müvekkili adına alacaklı sıfatıyla takip yapmasını ve kendisine karşı da aynı sıfatla takip yapılmasını kapsar. Yabancılar adına acentalık yapanlar hakkında, sözleşmelerde yer alan bu hükme aykırı şartlar geçersizdir.
    Mahkemece, takip talebinde şikayetçi donatana izafeten hakkında takip yapılan şirketin, takip konusu borçla ilgili olarak şikayetçinin acentası olup olmadığının, dolayısıyla borçlu şirket adına tebligatı alma yetkisinin bulunup bulunmadığının saptanarak, acentası olmadığının anlaşılması halinde takibin iptaline, tebligatı almaya yetkili olduğunun belirlenmesi durumunda ise, ödeme emri tebliğ işleminin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı tesbit edildikten sonra varılacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, icra müdürlüğünce usulsüz tebligat şikayetinin reddine yönelik kararın usul ve yasaya uygun olduğundan ve usulsüz tebligat şikayetinin dava dilekçesinde ileri sürülmediğinden bahisle eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ : Şikayetçi borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda (2) nolu bentte yazılı nedenlerle İİK"nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), bozma nedenine göre şikayetçi borçlunun sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi