
Esas No: 2020/1015
Karar No: 2022/7639
Karar Tarihi: 16.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/1015 Esas 2022/7639 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Tehdit suçuyla ilgili yerel mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verildi. Ancak, sanığın avukatının temyiz nedenleri nedeniyle hüküm bozuldu. Kararda, İngilizce olarak gönderilen cep telefonu mesajının Türkçe karşılığı bilirkişi raporuyla belirlenmeliydi ve tehdit niteliğinde olduğu kesinleştikten sonra hukuki durumun değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hangi sözlerle tehdit eyleminin gerçekleştirildiği açıklanmadan yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması ve zincirleme suç hükümlerinin uygulanması da eleştirildi. Son olarak, 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesi gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu belirtildi. Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve 5271 sayılı CMK'nın 251 vd. maddeleri kararın detaylı bir şekilde ele alınmasını gerektirdi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- İngilizce olarak gönderilen cep telefonu mesajının Türkçe karşılığı bilirkişi raporuyla ortaya konulup, mesaj içeriğinin tehdit niteliğinde olup olmadığı kuşkuya yer vermeyecek şekilde saptandıktan sonra sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden; katılanın soruşturma aşamasındaki çevirisiyle yetinilerek, eksik kovuşturma sonucu mahkumiyet kararı verilmesi,
2- Sanığın katılana göndermiş olduğu cep telefonu mesajında yer alan hangi sözlerle tehdit eyleminde bulunduğu açıklanmadan yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması ve yine tehdit eylemini hangi sözlerle birden fazla kez işlediğinin kabul edildiği açıklanmadan zincirleme suç hükümlerinin uygulanması,
3- ... gün ve 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin Anayasa Mahkemesi’nin ... tarihli ve ... sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren suç yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve 5271 sayılı CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
Bozmayı gerektirdiğinden, sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.