Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/27493
Karar No: 2018/848
Karar Tarihi: 06.02.2018

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2016/27493 Esas 2018/848 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alacaklı tarafından, \"… ve Ortaklığı\" olan üç adet bonyoya dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi yapıldığı, takibe konu edilen bonolarda düzenleyen kısmında adi ortaklık kaşesi altında bulunan iki adet imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek imzaya ve borca itirazda bulunduğu ve takibin iptalini talep ettiği görülmektedir. Mahkeme, adi ortaklığın diğer ortağı ... \"in, adi ortaklığı temsil ve ilzama yetkili ortak sıfatında olup olmadığının tespiti ile oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsizdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 637. maddesi kapsamında idareci ortakla birlikte diğer ortakların da sorumlu olduğu belirtilirken, ayrıca 638/son maddesi uyarınca ortakların müteselsilen sorumlu olduğu ifade edilmiştir.
12. Hukuk Dairesi         2016/27493 E.  ,  2018/848 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
    Alacaklı tarafından düzenleyeni "... ... ve Ortaklığı" olan üç adet bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi yapıldığı, adi ortaklığı oluşturan şahısların her birine ödeme emrinin tebliğ edildiği, adi ortaklığın ortaklarından muteriz ..."ın icra mahkemesine yaptığı başvuruda, takibe konu edilen bonolarda düzenleyen kısmında adi ortaklık kaşesi altında bulunan iki adet imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek imzaya ve borca itirazda bulunduğu ve takibin iptalini talep ettiği, mahkemece, borçlunun imzaya itirazının kabulü ile takibin borçlu yönünden durdurulmasına karar verildiği görülmektedir.
    6098 sayılı TBK"nun 637. maddesinde; kendi adına ve ortaklık hesabına bir üçüncü kişi ile işlemde bulunan ortağın, bu kişiye karşı bizzat kendisinin alacaklı ve borçlu olacağı, ortaklardan birinin, ortaklık veya bütün ortaklar adına bir üçüncü kişi ile işlem yapması halinde, diğer ortakların, ancak temsile ilişkin hükümler uyarınca, bu kişinin alacaklısı veya borçlusu olacağı, kendisine yönetim görevi verilen ortağın ise, ortaklığı veya bütün ortakları üçüncü kişilere karşı temsil etme yetkisinin varsayılacağı hükme bağlanmış olup, bu bağlamda, idare ve temsil yetkisi bulunan temsilcinin yapacağı işlemler, ortakları üçüncü kişilere karşı eşit olarak sorumlu kılar.
    Temsilin sonuçlarını düzenleyen aynı Kanunun 638/son maddesi hükmüne göre ise; “Ortaklar, birlikte veya bir temsilci aracılığı ile, bir üçüncü kişiye karşı, ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçlardan, aksi kararlaştırılmamışsa müteselsilen sorumlu olurlar.” Diğer bir deyişle, adi ortaklıkta, aksine bir hüküm yer almadığı sürece, idareci ortağın yapacağı işlemler, diğer ortakları da bağlamaktadır.
    Somut olayda, takibe konu bonolarda düzenleyen olarak “... ve Ortaklığı” kaşesi yanında iki imzanın atılı olduğu, takip borçlusu ..."ın yasal itiraz süresi içerisinde icra mahkemesine yaptığı başvuruda, takip konusu bonolardaki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek imzaya ve borca itirazda bulunduğu, alacaklının ise, sair beyanlarının yanı sıra, takip borçlusu adi ortaklığın diğer ortağı ... "in, ortaklık adına imza yetkisine davacı borçlu tarafından itiraz edilmediğini, adi ortaklığa izafeten atılan imzanın borçluyu da bağlayacağını ileri sürerek davanın reddini talep ettiği görülmüştür.
    6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 637. maddesinin 3.fıkrasının ilk cümlesinde; "Kendisine yönetim görevi verilen ortağın, ortaklığı veya bütün ortakları üçüncü kişilere karşı temsil etme yetkisi var sayılır" hükmü yer almaktadır. Ortaklık sözleşmesi ile kendisine yasada belirtilen idare yetkisi tanınan kişi, ortak ya da üçüncü bir şahıs olabilir. Dolayısı ile bu kişinin, TBK"nun 42. ve 46. maddeleri ile daha geniş anlamını bulan 637. maddesinde açıklanan ortaklığı temsil yetkisi olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda, ortaklığı idare yetkisi bulunan temsilcinin yapacağı işlem, ortakları, üçüncü şahıslara karşı eşit olarak sorumlu kılar. Bu sebeple adi ortaklığı temsilen idareci şerikin (ortak-temsilcinin) imzaladığı bonolardan dolayı ortaklar sorumlu olur.
    O halde mahkemece; borçlu adi ortaklığın diğer ortağı ... "in, adi ortaklığı temsil ve ilzama yetkili ortak sıfatında olup olmadığının tespiti ile oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi