Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4669
Karar No: 2016/1144
Karar Tarihi: 22.02.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/4669 Esas 2016/1144 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı yüklenici şirket ile işçisinden ayıplı bir eser sözleşmesi nedeniyle meydana gelen zararın tahsili için açılan davanın reddine dair verilen karar temyiz edildi. Temyiz işlemi sonucunda, mahkemenin yapmış olduğu değerlendirme yetersiz bulunarak, konusunda uzman bir bilirkişiden rapor alınarak ayıplı olup olmadığı, mevcut kusurları ve oluşan zarar miktarının belirlenmesi gerektiği belirtildi. Eser sözleşmelerinin, yüklenicilerin işi özen borcuna uygun bir şekilde imâl etmek zorunda olduklarına dair Borçlar Kanunu'nun 356. maddesine uygun olduğu belirtildi. Mahkemece, yukarıda belirtilen nedenlerle sair temyiz itirazlarının reddedilmesi ve hükmün davacı iş sahibi şirket yararına BOZULMASINA karar verildi. Kararda, 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 356. maddesi, 4857 Sayılı İş Kanunu, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik maddeleri yer almaktadır.
15. Hukuk Dairesi         2015/4669 E.  ,  2016/1144 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Davalılar :1....

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -


    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı imalât nedeniyle meydana gelen zararın yüklenici şirket ile onun işçisinden tahsili istemine ilişkin olup, mahkemece davanın reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı iş sahibi şirket vekilinin yerinde olmayan ve aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2- Eser sözleşmeleri, taraflara karşılıklı haklar ve borçlar yükleyen bir iş görme sözleşmesidir. Yüklenici, eseri teknik ve sanatsal kurallara ve amaca uygun olarak imâl edip, iş sahibine teslim etmekle; iş sahibi de teslim aldığı eserin bedelini ödemekle yükümlüdür. Eser sözleşmelerinde, yüklenici işin uzmanı olduğundan, 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 356. maddesi uyarınca işi, özen borcuna uygun bir şekilde imâl ederek teslim etmek zorundadır. Bu nedenle, eser sözleşmesinin tarafı olan yüklenici ile iş sahibi arasında doğan uyuşmazlıklarda, meselenin eser sözleşmesinin taraflara yüklediği yükümlülüklere ve tarafların hukukî vasıflarına göre çözümlenmesi zorunludur.
    Mahkemece hükme esas alınan bilirkişiler kurulu raporunda, uyuşmazlıkta tarafların kusur durumları 4857 sayılı İş Kanunu, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile Çalışanların İş
    Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirme yapılarak görüş oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Hükme dayanak yapılan bu raporda, yüklenici şirket tarafından imâl edilen eserde ayıp bulunup bulunmadığı, varsa ayıp nedeniyle oluşan sorumluluk esasları doğrultusunda bir değerlendirme yapılmış değildir. Oysaki, yukarıda açıklanan ilkelere göre, taraf şirketler arasındaki hukuki ilişki, eser sözleşmesi niteliğinde olduğundan, tarafların kusur durumlarının eser sözleşmeleri hakkındaki düzenlemeler doğrultusunda çözümlenmesi gerekir.
    O halde, mahkemece yapılacak iş; ceza mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda somut olaya ilişkin maddi olgunun sabit olduğu olgusu da gözetilerek konusunda uzman bilirkişilerden, imâl edilen eserde ayıp bulunup bulunmadığı, ayıp varsa, eldeki davada taraf durumunda bulunan yüklenici ve iş sahibi şirket ile yüklenici şirketin işçisinin yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda kusurlarının bulunup bulunmadığı hususlarında rapor alınması bu kapsamda zarar miktarının belirlenmesi ve buna göre uyuşmazlığın çözümlenmesinden ibarettir.
    Mahkemece, bu yönler üzerinde durulmadan karar verilmiş olması eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme niteliğinde bulunduğundan, mahalli mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacı iş sahibi şirket vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulüyle hükmün davacı iş sahibi şirket yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 22.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    .

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi