Esas No: 2009/1060
Karar No: 2009/1350
Karar Tarihi: 07.10.2009
Danıştay 1. Daire 2009/1060 Esas 2009/1350 Karar Sayılı İlamı
Özet:
İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen bir dosya incelenmiştir. Dosya, bir belediye başkan yardımcısı hakkında yapılan şikayetin işleme konulmamasına ilişkin kararı içermektedir. İnceleme sonucunda, ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi konusunda karar vermeye yetkili merciinin kaymakam olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, kararın kaldırılması ve dosyanın İçişleri Bakanlığına iade edilmesi kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri ise şöyledir: 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 3. maddesi (a) ve (h) bentleri, 4. maddesi 4. fıkrası, 9. maddesi 3. fıkrasıdır. Kanuna göre, ilçede görevli memur ve diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi konusunda karar yetkisi kaymakamdadır.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2009/1060
Karar No : 2009/1350
K A R A R
İçişleri Bakanlığının … tarih ve … sayılı yazısı ile gönderilen dosya, İçişleri Bakanının … Belediye Başkan Yardımcısı hakkında şikayetin işleme konulmamasına ilişkin … tarih ve İNS. … sayılı kararı ve bu karara yapılan itiraz, Tetkik Hakimi …'in açıklamaları dinlenildikten sonra 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca incelendi;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun izin vermeye yetkili merciler başlığını taşıyan 3 üncü maddesinin (a) bendinde İlçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında kaymakamın, (h) bendinde, büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında İçişleri Bakanının soruşturma izni vermeye yetkili olduğu, 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, üçüncü fıkradaki şartları taşımayan ihbar ve şikayetlerin Cumhuriyet başsavcıların ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulamayacağı ve durumun ihbar ve şikayette bulunana bildirileceği, 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında ise, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararlara karşı yapılan itirazlara 3 üncü maddenin (e), (f), (g) ve (h) bentlerinde sayılanlar için Danıştay'ın idari dairesince diğerleri için yetkili merciin yargı çevresinde bulunduğu bölge idare mahkemesince bakılacağı hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, şikayetin işleme konulmamasına ilişkin İçişleri Bakanının … tarih ve İNS. …. sayılı kararında adı geçenin … İli, … İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Belediye Meclis üyesi olduğu şikayet konusu eylem ilgilinin belediye başkan yardımcısı görevinden kaynaklandığı, bu nedenle 4483 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi aynı şekilde şikayetin işleme konulması veya konulmaması konusunda karar vermeye yetkili merciin kaymakam olması gerektiği anlaşıldığından ve Kanunda belirtilen makamlara bizzat kullanılmak üzere verilmiş münhasır yetkinin üst makam da olsa, başka bir makamca kullanılması mümkün bulunmadığından, bu husus gözetilmeden tesis edilen … Belediye Başkan Yardımcısı hakkında şikayetin işleme konulmamasına ilişkin İçişleri Bakanının … tarih ve İNS. … sayılı kararının kaldırılmasına, bu konuda karar vermeye yetkili … Kaymakamlığına gönderilmek üzere dosyanın İçişleri Bakanlığına iadesine, kararın bir örneğinin itiraz edene gönderilmesine 7.10.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.