Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/4284
Karar No: 2022/8471
Karar Tarihi: 24.03.2022

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/4284 Esas 2022/8471 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, hakkında açılan kamu davası kapsamında hakaret ve tehdit suçlarını işlemiş ve mahkum olmuştur. Ancak, hakaret suçu için mağdurun olmadığı veya mağdurun doğrudan vakıf olamayacağı bir şekilde işlenmesi gerektiği ve gıyapta hakaret suçu oluşması için failin mağdur dışında toplu veya dağınık en az üç kişiyle ihtilat etmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, tehdit ve hakaret suçlarından dolayı uzlaşma formunda suç tiplerinin yazılmamış olması ve uzlaşma kapsamında olması nedeniyle sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu çerçevede, hakaret suçu için eksik inceleme yapıldığı ve sanığın suçu işleyip işlemediğinin daha detaylı araştırılması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, CMK'nın 251. maddesi kapsamında olan tehdit suçu için Anayasa'nın 38. maddesi ile ilgili yeniden değerlendirme yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu kararda, 6763 sayılı Kanun'un 35. maddesiyle değişik CMK'nın 254. maddesi, Anayasa'nın 38. maddesi, 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri gibi kanun maddeleri anılmıştır.
4. Ceza Dairesi         2021/4284 E.  ,  2022/8471 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Tehdit, hakaret
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü.
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1) Hakaret suçu, mağdurun olmadığı veya mağdurun doğrudan vakıf olamayacağı bir şekilde işlendiğinde gıyapta hakaret suçu oluşmaktadır. Ancak gıyapta hakaret suçunun cezalandırılması için, failin mağdur dışında toplu veya dağınık en az üç kişiyle ihtilat ederek bu suçu işlemesi gerekmektedir.
    Somut olayda, katılan ...'in, sanığın kendisine hakaret ettiğini eşi ...öğrendiğini beyan etmesi, dinlenen tanıklardan ...’ın sanığa atılı hakaret eylemi yönünden iddiayı doğrulaması, bunun dışında dinlenen diğer tanığın hakaret eylemi yönünden bir anlatımının bulunmaması karşısında, olaya ilişkin bilgisi ve görgüsü bulunan kişilerin olup olmadığı araştırılıp sonucuna göre ihtilat unsurunun oluşup oluşmadığı hususunun değerlendirilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
    2) Tehdit ve kabule göre de hakaret suçları yönünden; sanık hakkında hakaret ve sair tehdit suçlarından kamu davası açılması, soruşturma aşamasında düzenlenen uzlaşma formunda suç tiplerinin yazılmamış olması ve sair tehdit ile hakaret suçunun da uzlaşma kapsamında olması karşısında, 6763 sayılı Kanun'un 35. maddesiyle değişik CMK'nın 254. maddesi uyarınca, aynı Kanunun 253. maddesinde belirtilen esas ve usule göre uzlaştırma işlemleri yerine getirilip, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
    3) (1) numaralı bozmaya uyulması ve yapılan değerlendirme sonucu hakaret suçunun oluşmadığının kabul edilmesi ve uzlaşmanın sağlanamaması halinde, tehdit suçu yönünden; 17/10/2019 gün ve 7188 sayılı Kanunun 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin, Anayasa Mahkemesinin ... tarihli ve... sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren tehdit suçu yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
    Bozmayı gerektirmiş ve sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 24/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi