Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18706
Karar No: 2017/2163
Karar Tarihi: 16.03.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/18706 Esas 2017/2163 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu bir ticari minibüsün satın alınması ve sonrasında çürüme görülmesidir. Davacı, aracın imalat hatasından kaynaklı olduğunu ve yeni bir araçla değiştirilmesini talep etmektedir. Davalılar ise herhangi bir ayıp olmadığını savunarak davanın reddedilmesini istemişlerdir. Mahkeme ilk olarak davayı reddetmiş, ancak Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında davacının semende tenzil veya aracın red edilmesi talebinin değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yapılan bilirkişi incelemesinde aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesinin hakkaniyete aykırı olduğu, 4.000 TL tenzilin uygun olacağı kararlaştırılmıştır. Dava sonucunda, davacıların yararına hüküm bozulmuş, davalılar yararına da hüküm bozulmuştur çünkü faiz konusunda bir talep olmasına rağmen mahkeme kararının bu yönde verilmesi hatalıdır. Kararın dayandığı kanun maddesi ise BK'nun 202. maddesidir. Bu maddeye göre, satılanın ayıbı anlaşıldığı zaman alıcı, satımın feshini veya satılanın kıymetinin tenzilini talep edebilir. Imalatçılar da bu sorumluluğun müteselsilen altındadırlar.
19. Hukuk Dairesi         2016/18706 E.  ,  2017/2163 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tic.Mah.Sıf.)


    Taraflar arasındaki malın değiştirilmesi davasının bozma ilamına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkili ...’ın davalı .... tarafından üretilip dağıtımı yapılan bir adet ... ... ticari minibüsü diğer davalı ... şirketten satın aldığını, ancak araçta bir süre sonra çürümeler görüldüğünü, bu durumun imalat hatasından kaynaklandığını ileri sürerek, ayıplı aracın yeni bir araçla değiştirilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, davalı ....’ye husumet yöneltilmesinin mümkün olmadığını, davacının süresi içinde ayıp ihbarında bulunmadığını, araçta herhangi bir ayıp olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece verilen davanın reddi kararı, Dairemiz 21.10.2010 tarih; 2010/1721 E - 2010/11767 K. sayılı ilamı ile “BK’nun 202.maddesi “Satıcının tekellüfü altındaki satılanın ayıbı anlaşıldığı zaman alıcı muhayyerdir. Dilerse satılanı redde hazır olduğunu beyanla satımın fesh edilmesini, dilerse satılanı alıkoyup kıymetinin noksanı mukabilinde semenin tenzil olunmasını dava eder. Hakim alıcının satılanı red davası üzerine hal icabı satımın feshini muhik göstermiyorsa semenin tenzili ile iktifa edebilir. Kıymetinin noksanı satılanın semenine müsavi ise alıcı ancak satımın feshini talep edebilir.” hükmünü haizdir. Bu durumda mahkemece anılan yasa hükmü uyarınca semen tenziline karar verilebileceği gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığı gibi imalatçı olan davalı ....’nin bu sıfatı nedeni ile araçtaki ayıptan müteselsilen sorumlu olduğunun düşünülmemesi de isabetsizdir.” gerekçesiyle bozulmuştur.
    Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda, hükme esas alınan bilirkişi raporuna göre, dava konusu aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesinin hakkaniyete aykırı olduğu, davacının zararının giderilmesi için 4.000,00 TL ayıbın giderimi masrafı olarak semenden tenzilin uygun olacağı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar verilmiş, hüküm davacılar ve davalılar vekillerince temyiz edilmiştir.

    1- Davacıların temyizi yönünden yapılan incelemede, Dairemiz bozma kararında, davacıların satış konusu minibüsteki ayıptan dolayı semende tenzil isteyebilecekleri belirtilmiştir. Mahkemece yapılan incelemede bilirkişi parça değişim bedeli hesap etmiş, çürümeden kaynaklı olarak araçtaki değer kaybı yönünde davacının rapora itirazı olmasına rağmen bu itirazı karşılayacak mahiyette ek rapor alınmadan, değer kaybı yönünde değerlendirme yapılmadan, sadece parça değişimi bedeline hükmedilmiştir. Araçta çürümeden kaynaklı değer kaybı olup olmadığı yönünde rapor alınıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.
    2- Davalıların temyizi yönünden yapılan incelemede, davacının faiz konusunda bir talebi olmadığı halde kabul edilen değer üzerinden dava tarihinden itibaren faize karar verilmesi de doğru olmamış, mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davacılar yararına BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalılar yararına bozulmasına, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 16/03/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi