Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/34942
Karar No: 2019/3029
Karar Tarihi: 07.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/34942 Esas 2019/3029 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını ancak iş akdinin geçerli bir neden olmadan feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretinin ödenmesini talep etti. Davalı ise davacının iş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 25/II-e bendi uyarınca feshedildiğini, iş güvenliğini tehlikeye attığını ve uzun süredir devam eden olumsuz davranışları nedeniyle iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini savundu. Mahkeme, davacının iş güvenliğini tehlikeye atarak ve kıymetli eşyaları başıboş bırakarak iş akdini haklı nedenle feshettikleri gerekçesiyle davacının talebini reddetti. Ancak, Yargıtay kararı davacının iş güvenliğini tehlikeye atmaması nedeniyle iş akdinin geçerli nedenle feshedilmediği ve kıdem tazminatı ile ihbar tazminatının ödenmesi gerektiği sonucuna vardı.
İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi, işverenin işçiyi iş güvenliğini tehlikeye düşürmek gibi ciddi bir nedenle haklı olarak işten çıkarabileceğini belirtir. CİT disiplin yönetmeliklerinde yer alan kurallara uymamanın hizmet aktinin feshini gerektiren bir davranış olduğu belirtilir.
9. Hukuk Dairesi         2015/34942 E.  ,  2019/3029 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davalı işyerinde 01/04/2007 - 27/10/2011 tarihleri arasında para dağıtım ve nakil işlerinde güvenlik görevlisi olarak aralık vermeden çalıştığını, müvekkilinin iş akdinin 25/ II- e maddesi dayanak gösterilerek feshedildiğini, söz konusu feshin somut bir nedene dayanmadığını, müvekkilinin, davalı işyerinde hiçbir olumsuz davranışı olmadığı, fazla mesai ücretleri ödenmediğini, müvekkilinin iş akdinin feshi sırasında haklarının ödeneceğinin bildirildiği ancak sonra fesih tarihinden birkaç ay önce evini taşıdığı için müvekkilinin 10 dk postaneye uğradığını, akabinde bu durum işveren adına araçları takip eden bir kişi tespit edilip müvekkiline bildirildiğini ve herhangi bir işlem yapılmayarak olan olay gerekçe tutularak müvekkilinin iş akdinin yasal hakları ödenmeksizin fesih edildiğini, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretinin davalı taraftan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının en son tahsildar-şoför olarak görevliyken iş sözleşmesinin İş Kanunu’nun 25/II-e bendi uyarınca feshedildiğini, zırhlı araçtan banka şubesine girerken ve banka şubesinden zırhlı araca gelirken azami 1 torba taşınacağı aksine hareket edilmesi halinde şirketin taşımış olduğu değerlerin tehlikeye atılması nedeniyle iş sözleşmesinin derhal feshedileceğinin bildirildiği, davacının, bu kuralları bilmesine rağmen aksine hareket ettiğini, şirketin denetim raporundaki iddialar ile ilgili olarak davacıdan yazılı savunması talep ettiklerini, davacının savunmasında evini taşıdığı için nakil ile ilgili olarak Türk Telekom binasına Amiri Rıfat Yücekal’ın bilgisi dahilinde gittiğini belirttiğini, ancak amirinin verdiği beyanda, izin istemediğini, görev esnasında personele özel işleri nedeniyle müsaade etmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ayrıca böyle bir yetkisinin bulunmadığını, tahsildarın yapmış olduğu kural ihlallerinin tahsildarın kendi bilgisi dahilinde yaptığını belirttiğinin bildirildiği, iş akdinin haklı nedenle feshediğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, zırhlı aracın rotunda yer almayan,bir lokasyonda yetkisiz ve izinsiz duruşu bekleme yaptığı alınan savunmasında evini taşıdığı için nakil ile ilgili olarak Türk Telekom binasına, Amiri Rıfat Yücekal’ın bilgisi dahilinde gittiğini belirttiği ancak amiri Rıfat Yücekal’ın beyanda “ ...’nın izin istemediğini, görev esnasında personele özel işleri nedeniyle müsaade etmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ayrıca böyle bir yetkisinin bulunmadığını, tahsildarın yapmış olduğu kural ihlallerinin tahsildarın kendi bilgisi dahilinde yaptığını bildirdiği bu nedenle davacının izinsiz olarak görev sırasında zırhlı aracın rotunda yer almayan yerde izinsiz duruşu ve bekleme yaptı anlaşıldığı davacının tebliğ ettiği CİT disiplin yönetmeliğinin 5,7 maddesi gereğince bu eylemin karşılığı cezanın hizmet aktinin feshini gerektirdiği, yine gizli yapılan denetimlerde davacının sorumlu olduğu kıymetleri başıboş bıraktığı fotoğrafların ve cd lerin dosyaya sunulduğu davacının banka ATM ye işlem yaparken kapıyı açık bıraktığı bunu içerinin aydınlık kalması için yaptığını beyan ettiği bu eyleminin de CİT disiplin yönetmeliğinin 5/4 maddesi gereğince hizmet aktinin fesini gerektirdiği, davacının özlük dosyasını incelemesinde de göreviyle ilgili devamlı bir tahkikat geçirdiği davacının süreklilik arzeden bu davranışlarının görevi gereği kendisine teslim edilen para, malzeme vesair kıymetli değerleri çalınması riskini doğurduğu bu nedenle işveren tarafından yapılan feshin haklı ve geçerli bir fesih olduğu anlaşıldığından kıdem, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücretine yönelik talep reddedilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacının davalı işyerinde para dağıtım ve nakil işlerinde güvenlik görevlisi olduğu, iş akdinin feshinde prosedürlere uymadığı ve birçok kez uyarıldığı, araçta kıymet varken aracı terkederek iş güvenliğini tehlikeye soktuğu, savunmasıyla da sabit olduğu gerekçesiyle İş Kanun"un 25/2-e maddesi gereğince feshedilmiştir. Davacı savunmalarında inkar etmediği eylemi nedeni ile davacının iş güvenliğini tehlikeye düşürmemiş ve zarar meydana gelmemiştir. Bu haliyle işveren feshinin ağır bir yaptırım olduğu, iş akdinin geçerli nedenle feshedildiği anlaşılmakla kıdem ve ihbar tazminatının kabulü yerine reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.02.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi