Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 1987/998
Karar No: 1989/1819
Karar Tarihi: 17.04.1989

Danıştay 4. Daire 1987/998 Esas 1989/1819 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Türkiye'de faaliyet gösteren bir kurumun dar mükellef yabancı kurumlara ödediği temettü üzerinden vergi tevkifatı yapılmasının yasal olduğunu belirtmiştir. Kararında, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/8 ve 105/6 maddelerinde ödemenin gerçek veya tüzel kişiye yapılması hakkında ayrım yapılmadığını ve dar veya tam mükellef olma durumunun da bir engel teşkil etmediğini vurgulamıştır. Bu nedenle, yasal bir isabetsizlik bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94.maddesinin 8.bendinde; Kurumların yabancı memleketlerde elde ettikleri kazançlar ile Türkiye'de elde ettikleri iştirak kazançları dışında kalan ve Kurumlar Vergisinden muaf veya müstesna kazanç ve iratlarından nakden veya hesaben ödeme yapıldığı sırada, istihkak sahiplerinin Gelir Vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.
- Aynı Kanunun 105/6.maddesinde ise, 94.maddenin 8 numaralı bendinde yazılı kazanç ve iratlardan % 20 oranında vergi tevkifatı yapılacağı belirtildikten sonra bu bendin parantez içi hükmüyle de, bu tevkifatın söz konusu kazanç ve iratların nakden veya hesaben ödenmesi halinde % 33-1/3'e dar mükelleflere nakden veya hesaben ödenmesi halinde ise % 60'a tamamlanacağı öngörülmüştür.

Daire : DÖRDÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1819
Esas Yılı : 1987
Esas No : 998
Karar Tarihi : 17/04/989

TÜRKİYE'DE FAALİYETTE BULUNAN KURUMUN % 51 HİSSESİNE SAHİP DAR MÜKELLEF YABANCI KURUMLARA YAPTIĞI TEMETTÜ ÖDEMELERİ ÜZERİNDEN VERGİ TEVKİFATI YAPILACAĞI HK.
Uyuşmazlık, Türkiye'de faaliyette bulunan kurumun % 51 hissesine sahip dar mükellef yabancı kurumlara yaptığı temettü ödemeleri üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94/8.maddesi uyarınca tevkifat yapılıp yapılamayacağına ilişkindir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun olay tarihinde yürürlükte bulunan 94.maddesinin 8.bendinde dağıtılsın veya dağıtılmasın, kurumların yabancı memleketlerde elde ettikleri kazançlar ile Türkiye'de elde ettikleri iştirak kazançları dışında kalan ve Kurumlar Vergisinden muaf veya müstesna kazanç ve iratlarından nakden veya hesaben ödeme yapıldığı sırada, istihkak sahiplerinin Gelir Vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 105/6.maddesinde ise, 94.maddenin 8 numaralı bendinde yazılı kazanç ve iratlardan % 20 oranında vergi tevkifatı yapılacağı belirtildikten sonra bu bendin parantez içi hükmüyle de, bu tevkifatın söz konusu kazanç ve iratların nakden veya hesaben ödenmesi halinde % 33-1/3'e dar mükelleflere nakden veya hesaben ödenmesi halinde ise % 60'a tamamlanacağı öngörülmüştür.
Sözü edilen kanun maddelerinde ödemenin gerçek veya tüzel kişiye yapılması hakkında herhangi bir ayrım yapılmamış, münhasıran sayılan ödemelerin yapılması hali tevkifat için yeterli görülmüştür.
Bunun yanında kar payı alan kurumun tam veya dar mükellef kurum olması veya bu kurumların gerçek kişi ortağının bulunup bulunmaması hususunda da bir ayrıma gidilmediğinden, bu tür bir ayrımın anılan 94/8 ve 105/6 maddelerin açıklığı karşısında söz konusu tevkifatın yapılmasına engel olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.
Bu itibarla … Lastikleri Anonim Şirketi tarafından dar mükellef yabancı kurum ortaklarına ödenen temettü üzerinden, bu ödemenin nakden veya hesaben yapıldığı dönemde 193 sayılı Kanunun 94/8 ve 105/6 maddeleri hükmü uyarınca tevkifat yapılmasında yasal isabetsizlik görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulüne Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına, tevkif yoluyla salınan verginin onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi