Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/18042
Karar No: 2013/1923

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/18042 Esas 2013/1923 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, işverenin işyerinde geçen hizmetlerin tespiti istemine ilişkindir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, SGK Başkanlığı ve avukatları tarafından temyiz edilmiştir. Kararda, sigortalı konumunda geçen çalışma sürelerinin saptanmasıyla ilgili davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde re’sen araştırma yapılarak her türden kanıtın toplanabileceği belirtilmiştir. Davalı işyerinin tescil tarihinden önceki döneme ilişkin faaliyetinin olup olmadığı araştırılmaksızın tespit kararı verilmesi isabetsiz bulunmuştur. Bu nedenle, işyerinin söz konusu dönemde faaliyetinin bulunup bulunmadığı hususunda gerekli soruşturma yapılarak deliller değerlendirilip karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. 506 sayılı Kanunun 4/I-a bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin olduğu, Geçici 7. maddesi gözetildiğinde, davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi olduğu ifade edilmiştir. Anılan Kanunun 6. maddesi gereği sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve feragat edilemez bir haktır.
10. Hukuk Dairesi         2011/18042 E.  ,  2013/1923 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi


    Dava, davalılardan işverene ait işyerinde geçen hizmetlerin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalılardan SGK Başkanlığı ve ... avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın 5510 sayılı Kanunun 4/I-a bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin olduğu, geçiş hükümlerini içeren aynı Kanunun Geçici 7. maddesi hükmü gözetildiğinde, davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesidir.
    Anılan Kanununun 6. maddesinde ifade edildiği üzere “sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve feragat edilemez.” Anayasal haklar arasında yer alan sosyal güvenliğin yaşama geçirilmesindeki etkisi karşısında, sigortalı konumunda geçen çalışma sürelerinin saptanmasına ilişkin davaların, kamu düzenine ilişkin olduğu, bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesinin zorunlu ve gerekli bulunduğunun gözetilmesi zorunludur. Bu bağlamda, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde re’sen araştırma yapılarak her türden kanıtın toplanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
    Davalı adına 1109308 işyeri sicil numarasıyla işlem gören pimapen bayii işyeri 30.05.2008 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamına alınmış olup, Mahkemece, işyerinin tescil tarihinden sonraki döneme ilişkin olarak verilen tespit kararında isabetsizlik bulunmamaktadır. Davalı tarafından anılan tarihi öncesinde böyle bir faaliyette bulunulup, işçi çalıştırması mümkün bulunmakla birlikte, işyerinin tescil tarihinden önceki dönemde faaliyetinin olup olmadığı araştırılmaksızın tespit kararı verilmesi isabetsiz bulunmuştur.
    Bu nedenle, mahkemece, 01.04.2008-30.05.2008 döneme ilişkin olarak davalıya ait vergi dairesi, belediye ve benzeri kuruluşlardaki, vergi kaydı, işyeri açma izni, telefon, elektrik, su kayıtları, kira sözleşmesi, faturalar ve irsaliyeler gibi kayıtlar getirtilerek, anılan işyerinin söz konusu dönemde faaliyetinin bulunup bulunmadığı hususunda gerekli soruşturma yapılarak, uyuşmazlık konusu husus, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde çözümlenip; deliller hep birlikte değerlendirilip takdir edilerek varılacak sonuç uyarınca bir karar verilmesi gerekmektedir.
    Öte yandan; 506 Sayılı Kanun kapsamında işveren, bu Kanun uygulanmasında 2. maddede belirtilen sigortalıları çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler işveren vekili ise, işveren nam ve hesabına işin yönetimi görevini yapan kimseler olarak tanımlanmış olup, somut olayda; işyerinin davalılardan ... adına 506 sayılı Kanun kapsamına alınmış olması karşısında, tüzel kişiliği olmayan ... İnşaatın davada taraf olarak gösterilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde davalılardan SGK Başkanlığı ve ... vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalı ..."e iadesine, 12.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi