Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/18906
Karar No: 2013/1809

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/18906 Esas 2013/1809 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, murislerinin ölümüne sebep olan olayın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemişlerdir. Mahkeme, yapılan araştırmanın hüküm kurmaya yeterli ve elverişli olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, yapılan araştırma yetersiz olduğu için hüküm usul ve yasaya aykırıdır ve bozulmalıdır. Kanun maddesi olarak ise, davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasa'nın 11. maddesi olarak belirtilmiştir. Maddede iş kazası, \"sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısiyle, sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında\" şeklinde tanımlanmıştır.
10. Hukuk Dairesi         2011/18906 E.  ,  2013/1809 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Davacılar, murislerinin ölümüne sebep olan olayın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemişlerdir.
    Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacıların vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın yasal dayanağı, 506 sayılı Yasanın 11. maddesidir. Anılan maddenin A bendinde iş kazası “aşağıdaki hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaydır:
    a)Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
    b)İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısiyle,
    c)Sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
    d)Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
    e)Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında.” şeklinde tanımlanmıştır.
    Taraflar arasında davacıların murisi ile işveren arasında hizmet akdinin varlığı yönünden bir ihtilaf bulunmayıp, uyuşmazlık, kazanın meydana geldiği esnada sigortalının, iş veya işin yürütümü ile ilgili olarak görevli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Mahkemece, madde metninde geçen şartların bulunmadığı gerekçesi ile hüküm kurulmuş ise de, yapılan araştırma hüküm kurmaya yeterli ve elverişli değildir.
    Mahkemece, öncelikle kazanın meydana geldiği tarihte, çalışma saatleri haricinde meydana gelen elektrik arızalarında tamir ve bakım için davalı şirket tarafından nöbetçi personel görevlendirilip görevlendirilmediği araştırılmalı, mesai harici meydana gelen elektrik arızalarının ne şekilde giderildiği belirlenmeli, ölen sigortalının çalışma saatleri
    haricinde meydana gelen arızalar için nöbetçi olarak görevli olup olmadığı tespit edilmeli, görevlendirme olmasa bile çalışan sigortalıların çalışma saatleri harici bakım ve arızayı gidermelerinin işyeri uygulaması sonucu olup olmadığı araştırılarak, davacıların murisinin ölümüne sebep olan olayın, iş kazasının şartlarının düzenlendiği anılan madde kapsamında, iş kazası niteliğinde bulunup bulunmadığı irdelenerek, varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, davacıların vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 11.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi