Abaküs Yazılım
Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/1627
Karar No: 2022/1869
Karar Tarihi: 23.12.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2022/1627 Esas 2022/1869 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alanya Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açılan bir meyve fidanı satış sözleşmesi ile ilgili olarak davacı vekili ihtiyati haciz kararı talep etmiştir. Ancak mahkeme talebi reddetmiştir. Davacı vekili ise istinaf başvurusunda bulunmuştur. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, İlk Derece Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğunu belirterek istinaf başvurusunu reddetmiştir. Kararda HMK'nın 355, 359/3, 353/1-b-1 ve 362/1-f maddelerine atıfta bulunulmuştur. HMK'nın 355. maddesi, istinaf başvurusunun sebeplerinin belirtilmesi gerektiğini, 359/3 maddesi ise dosyanın yasaya uygun nedenlerle, hukuka uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtir. 353/1-b-1 madde ise, istinaf başvurusunun reddedilebileceğini ifade eder. 362/1-f madde ise, kesinleşen kararın taraflara tebliğ edilmesi gerektiğini söyler.

T.C.
ANTALYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
11. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ALANYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ : 09/02/2022
DAVANIN KONUSU : Tazminat (Sözleşmeden Kaynaklanan)
GEREKÇELİ KARAR
YAZIM TARİHİ : 23/12/2022
İlk Derece Mahkemesinin kararı süresi içerisinde istinaf edilmiş olduğundan dosya içerisinde bulunan belgeler okunup incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, 03/02/2021 tarihli sözleşmeye istinaden fidanların eksik ve ayıplı olarak teslim edilmesinden kaynaklı oluşan zararlar ve muhtemel kazanç kaybı için 209.814 ,00 TL maddi, müvekkil firmanın ticari itibarı zarar gördüğü için 40.000,00 TL manevi tazminatın sözleşme ile kararlaştırılan teslim tarihi olan tarihten itibaren ticari faizi ile birlikte tahsilini ve davalı yanın yapılan arabuluculuk görüşmesi sırasında harici duyumlara göre mal kaçırma saiki ile hareket ettiğini öğrendiklerini, davalının mal kaçırma ihtimaline binaen öncelikle teminatsız olarak mahkememiz aksi kanaatte ise cüzi bir teminat karşılığında ihtiyati tedbir mahiyetinde ihtiyati haciz kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, "... taraflar arasındaki ihtilafın sözleşmeye aykırılıktan kaynaklandığı, ihtiyati haciz isteyen vekili tarafından dilekçesi ekinde sunulan tespit dosyasında aldırılan bilirkişi raporu ve icra dosyası kapsamının, muaccel bir alacağın varlığı ve haklılığı hususunda İİK'nın 258/1. maddesi anlamında mahkemede olumlu kanaat oluşturacak nitelikte ve yeterlilikte olmadığı anlaşıldığından talebin reddine..." şeklinde karar verilmiştir.
Karara karşı, davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı arasında 03/02/2021 tarihinde meyve fidanı satış sözleşmesi imzalandığını, bu sözleşme gereğince davalının 15/10/2021 tarihinde 10.000 adet, 15/06/2022 tarihinde 10.000 adet avokado fidesi teslim etmesi gerektiğini, sözleşme içeriğinde fidelerin hangi çeşitte ve kaç adet teslim ed3eceğinin de sabit olduğunu, sözleşmeye istinaden müvekkilinin toplamda davalıya ön ödeme olarak 200.000,00 TL ödeme yaptığını, ödemeye ilişkin dekontların ve elden verilen miktarların alındığına dair yazılarında dosyada var olduğunu, Alanya 3. Sulh Hukuk Mahkemesinin ... D.İş sayılı dosyası ile fidelerin sözleşmeye uygun olup olmadığına ilişkin tespit yapıldığını ve fidelerin sözleşme şartlarına uygun olmadığının bilirkişi raporu ile tespit edildiğini, buna rağmen İlk Derece Mahkemesince ihtiyati haciz kararının reddedilmesinin hatalı olduğunu, davalının mal kaçırma saiki ile hareket ettiği göz önüne alındığında davanın kabul olması halinde dahi müvekkilinin zararını tahsil etmesinin imkansız olacağını, istinaf nedenleri olarak ileri sürmüştür.
İstinaf konu ara karar, ihtiyati haciz isteminin reddine ilişkin ara karardır.
Mahkemece yazılı gerekçeyle, talebin reddine karar verilmiştir.
Dairemizce istinaf incelemesi, 6100 sayılı HMK'nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
HMK m. 359/3 uyarınca; dosya kapsamındaki yazı, belge ve bilgilere, yasaya uygun gerektirici nedenlere, İlk Derece Mahkemesi kararının gerekçesinde dayanılan delillerle, delillerin tartışılması sonucu maddi olay ve hukuki değerlendirmede usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, dava konusu alacağın yargılamayı gerektirdiği, ihtiyati haciz kararı verilmesi için bu aşamada gerekli şartların bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde İlk Derece Mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğunun anlaşılmasına göre; davacı vekilinin istinaf itirazları yerinde görülmediğinden HMK m. 353/1-b-1. gereğince istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerektiği anlaşıldığından aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin İlk Derece Mahkemesi kararına ilişkin istinaf başvurusunun ESASTAN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının istinaf başvurusu nedeniyle yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kullanılmayan istinaf gider avansının 6100 Sayılı HMK'nın 333. maddesi uyarınca İlk Derece Mahkemesince talebi halinde ilgilisine İADESİNE,
5-İstinaf incelemesi dosya üzerinden yapıldığından davalı lehine vekalet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
6-Kararın İlk Derece Mahkemesi tarafından taraflara TEBLİĞİNE,
Dair, 6100 sayılı HMK'nın 353/1-b-1. maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliğiyle, 6100 Sayılı HMK'nın 362/1-f. maddesi gereğince kesin olarak karar verildi.23/12/2022

.....

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi