Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/94
Karar No: 2016/816
Karar Tarihi: 09.02.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/94 Esas 2016/816 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, adi ortaklık sözleşmesinden kaynaklanan kâr payı alacağı ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Sözleşmenin konusu bilgisayar programı üretilmesi ve pazarlanıp satışı ile kâr payının dağılımına ilişkindir. Mahkeme, taraflar arasındaki ilişkinin kurulduğu tarihte yürürlükte bulunan mülga 818 sayılı BK'nın 520. ve devamı maddelerinde öngörülen adi ortaklık olduğu anlaşılmaktadır ve bu nedenle sözleşme hükümleri ve kanun hükümleri gözetilerek çözümlenmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Bilirkişi raporu esas alınarak verilen hüküm usul ve yasaya aykırı olduğundan temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise, mülga 818 sayılı BK'nın 520. ve devamı maddeleridir.
15. Hukuk Dairesi         2016/94 E.  ,  2016/816 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, adi ortaklıktan kaynaklanan kâr payı alacağı ve manevi tazminat istemine ilişkin olup, mahkemece ıslah dilekçesi gözetilerek, alacağın tümüyle kabulüne, manevi tazminat isteminin kısmen kabulü ile kısmen reddine dair verilen karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümü için öncelikle sözleşmenin niteliği üzerinde durulması gerekmektedir. Olayları anlatmak taraflara, hukuki nitelendirme ise hakime aittir. Bu nedenle öncelikle taraflar arasındaki sözleşme hükümlerinin irdelenmesi gerekmektedir.
    Davacı şirket ile davalı gerçek kişi ve dava dışı kişiler arasında 16.07.2005 tarihli yazılı sözleşme bulunmaktadır. Sözleşmenin konusu bilgisayar programı üretilmesi ve pazarlanıp satışı ile kâr payının dağılımına ilişkindir. Davacı şirket yetkilisi ve dava dışı kişiler ile davalı ..."nin birlikte üretecekleri yazılım programının patent hakkının davacı şirkete ait olacağı, ayrıca satış, pazarlama ve anlaşmalarda tüm hakkın şirkete ait olduğu, 2. maddede ise, ürünlerden elde edilecek kazançlardan resmi kesintiler yapıldıktan sonra %25"inin davalıya ait olacağı kararlaştırıldıktan sonra 5. madde de ise, taraflar arasındaki ilişkinin bir ortaklık olup, yazılım bitirilmeden ortaklıktan ayrılamayacağı kararlaştırılmıştır. Bu haliyle taraflar arasındaki ilişkinin kurulduğu tarihte yürürlükte bulunan mülga 818 sayılı BK"nın 520. ve devamı maddelerinde öngörülen adi ortaklık olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle, mahkemece 818 sayılı BK"nın 520. ve devamı maddelerinde düzenlenen hükümler ve taraflar arasında imzalanan sözleşme hükümleri gözetilerek çözümlenmesi gerekirken, dosya kapsamına uygun olmayan bilirkişi raporu esas alınarak
    hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, kararın açıklanan nedenlerle bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 09.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi