Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5311
Karar No: 2016/784
Karar Tarihi: 08.02.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/5311 Esas 2016/784 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı iş sahibi ile davacının murisi arasında eser sözleşmesi bulunduğu ve murisin şirketin maliki olduğu binaya güvenlik kamerası kurmak için çatıya çıkarken çatının çökmesi sonucu yaralandığı ve vefat ettiği olayın olduğu dava, mahkemece kısmen kabul edilmiştir. Davacıların maddi ve manevi tazminat istemi, bilirkişi raporu doğrultusunda kısmen kabul edilmiş ve davalı iş sahibi %35 oranında kusurlu bulunmuştur. Ancak mahkemece, güvenlik şirketinin kusur oranı davalı iş sahibinin kusur oranına ilave edilerek hesaplama yapılmıştır. Bu durumda, davalının sorumluluğu kusur sorumluluğu olup ve taraflar arasında sorumsuzluk anlaşması bulunmadığından kusur oranının gözetilmesi gerekmektedir. Mahkemece davalı iş sahibi %65 oranında sorumlu tutulduğundan karar usul ve yasaya aykırıdır ve bozulmuştur. Kanun maddeleri; 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 355. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2015/5311 E.  ,  2016/784 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    .

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacılar vekili Avukat... ile davalı vekili Avukat ...geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Davacılar vekili müvekkilinin murisi olan ... ile davalının, şirketin maliki olduğu binaya güvenlik kamerası kurmak için anlaştıklarını, murisin 08.08.2006 günü yardımcısı ile birlikte davalı şirkete gittiğini, kameraların takılacağı çatıdaki yerlerin işaretle gösterildiğini, hiçbir uyarıcı unsurla karşılaşmadan murisin çatıya çıktığını, çatının çökmesi sonucu ağır yaralandığını ve akabinde de hastanede vefat ettiğini, söz konusu binanın 02.10.2006 tarihinde yıkımına karar verildiğini, davalının kusurlu olduğunu, bu nedenlerle davacıların destekten yoksun kaldıklarını ve hastane masrafı yaptıklarını ileri sürerek, maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmuşlardır. Davacı yan maddi tazminat istemini ıslah etmiş ve eş ... için 61.253,40 TL ve Küçük... için ise 20.948,80 TL"ye çıkartmıştır. Davalı vekili, taraflar arasında sözleşme ilişkisi bulunmadığını, davanın husumet yönünden reddi gerektiğini, murisin çalıştığı şirket ile davalı şirket arasında eser sözleşmesi olduğundan hile veya ağır kusur dışında yükleniciye karşı sorumluluklarının olmadığını, murisin meydana gelen kazada kusurlu bulunduğunu, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacıların murisi ile davalı şirket arasında mülga 818 sayılı BK"nın 355. maddesinde tanımlanan eser sözleşmesi ilişkisi bulunduğu anlaşılmaktadır. Muris ..."ın 08.08.2006 tarihinde olay yerine yardımcısı ile birlikte giderek kamera sisteminin takılması için çatıya çıktığında çatıdaki etermitin kırılması sonucu yere düştüğü ve hastanede tedaviye rağmen vefat ettiği, iş sahibi davalı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan ... hakkında ceza davası açıldığı, dava sonucunda, taksirle ölüme neden olmak suçundan sanığın beraatine karar verildiği ve kararın temyiz edilmeden kesinleştiği anlaşılmıştır.
    Öte yandan murisin eşi davacı ..."ın başvurusu üzerine .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2006/80 D. iş sayılı dosyasında tespit yapılıp, bilirkişi raporu alındığı, mahkemenin hükme esas aldığı 14.02.2011 tarihli uzmandan oluşan kusur raporunda, davalı iş sahibi şirketin kusurunun % 35, Muris ..."ın % 35, murisin sahibi olduğu... Şti"nin ise % 30 oranında kusurlu olduğu belirtildiği halde, mahkemece güvenlik şirketinin kusur oranını da davalı şirketin kusur oranına ilave ederek hesaplama yapan aktuerya bilirkişi raporuna itibar edilerek karar verilmiştir. Mahkemece bu durumda hem maddi tazminat hem de manevi tazminat yönünden kusur oranı gözetilerek hükmedildiğinden kusur oranındaki yanılma hükme de yansımıştır.
    Taraflar (muris ile iş sahibi) arasındaki ilişki, eser sözleşmesinden kaynaklandığından davalının sorumluluğu kusur sorumluluğu olup ve taraflar arasında da sorumsuzluk anlaşması bulunmadığı anlaşılmakla, bu durumda kusur oranının gözetilmesi ve davalı tarafın kusur oranında maddi ve manevi tazminat hesaplanması gerekir. Mahkemece bu hususlar gözetilmeden, davalı iş sahibinin % 35 oranı yerine, % 65 oranında sorumlu tutularak, hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, kararın açıklanan nedenlerle bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ, Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı iş sahibi yararına BOZULMASINA, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacılardan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 08.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    .

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi