Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/22885
Karar No: 2013/1557

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2012/22885 Esas 2013/1557 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2012/22885 E.  ,  2013/1557 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, işe giriş bildirgesine istinaden sigorta başlangıç tarihinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacı işe giriş bildirgesine istinaden sigorta başlangıç tarihinin 24.04.1977 olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir. Davanın reddine ilişkin ilk kararın bozulması üzerine yapılan yargılama sorununda Mahkemece, fiili çalışma olgusunun “dört yıl boyunca toplanan delillerle” ispat edilemediği gerekçesiyle yeniden istemin reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Kanunun geçici 7/1’inci maddesi uyarınca uygulama alanı bulan mülga 506 sayılı Kanunun 108’inci maddesidir. Bu tür sigortalı hizmetlerin saptanmasına ilişkin davalar kamu düzeni ile ilgili olup, ispatı için özel bir usul öngörülmemiştir. Resmi belge veya yazılı delil esas ise de; somut bilgilere dayanması ve inandırıcı olmaları koşuluyla tanık beyanları ile de ispatı mümkündür. Bu kapsamda, davalı Kuruma bildirilen dönem bordrolarındaki tanıklar veya hizmet ilişkisini bilebilecek konumdaki komşu işyeri işveren ya da çalışanları ile davalı işverenin iş ilişkisi içinde olduğu kişilerin beyanları ile sonuca gidilebilir.
    Davacının 24.04.1977 tarihinde işe girdiğine ilişkin işe giriş bildirgesinin 30.04.1977 tarihinde tanzim edilerek işe girişten yaklaşık bir ay sonra 14.05.1977 tarihinde davalı Kurum kayıtlarına intikal ettiği, sigorta sicil numarasının da anılan bildirge ile verilerek sonraki sigorta işlemlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Davanın reddine ilişkin ilk kararın bozulmasına dair Dairemizin 01.12.2008 gün 15534 / 15599 sayılı ilamında; “...işyerinde çok sayıda çalışan bulunması nedeniyle, işyeri kapasitesine göre farklı birimlerde çalışma gerekiyorsa davacının çalıştığı birim yönünden tanıklık yapabilecek tanıklar belirlenip bu konuda ifadelerine başvurulması...” gereğine işaret edilmiş, Mahkemece bozma ilamına uyularak iki
    tanık dinlenmiştir. Dinlenen tanıklardan biri davacıyı tanımadığını beyan ederken diğeri ise davaya konu dönemde yaşı küçük olduğundan isim karışıklığı olduğu ve bilgisi olmadığını beyan etmiştir. Mahkemece anılan beyanlar esas alınarak davanın reddine karar verilmiştir. Ne var ki; işyerinde davaya konu dönemde çalışmış çok fazla sayıda işçi bulunmaktadır. Bu nedenle; farklı birimlerde çalışılmış olabileceği nazara alınarak davacının çalıştığı birime ilişkin beyanı alınarak bu birimde çalışıp davacıyı tanıyor olabilecek bordro tanıkları Mahkemece re’sen saptanıp tanık olarak beyanlarına başvurulmalı, aynı çevrede iş yapan başka işverenler veya bu işverenlerin çalıştırdığı kişiler ya da davalı işverenle yapılan işin niteliğine göre iş ilişkisi içinde olanlar re’sen saptanarak bilgi ve görgülerine başvurulmalı, tanıkların verdikleri bilgilere nasıl vakıf oldukları taraflar ile ilişkileri itibariyle beyanlarının doğruluğu sorgulanmalı, deliller hep birlikte değerlendirilip takdir edilerek varılacak sonuç uyarınca bir karar verilmelidir.
    Mahkemece açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeksizin, eksik araştırma, inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu, uyulan bozma ilamının gerekleri yerine getirilmeden yazılı biçimde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davacıya iadesine, 08.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi