Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8265
Karar No: 2018/3307
Karar Tarihi: 25.04.2018

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2016/8265 Esas 2018/3307 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2016/8265 E.  ,  2018/3307 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine asıl davada 09/09/2009, birleşen davada 28/12/2011 günlerinde verilen dilekçeler ile kurum zararı nedeniyle alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonucunda; davalılar ..., Teknoloji Makinaları İmal İnşaat Ltd. Şti. ile davalı ... Makine Sanayi Tic. Ltd. Şti. aleyhine açılan ve ispat edilemeyen davanın reddine, davalılar ..., ..., .(...) aleyhine açılan asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/629 esas sayılı dava ile ilgili olarak davalı ... için açılan davanın kabulüne dair verilen 25/05/2015 günlü kararın Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili ve davalı ... vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dosya incelendiğinde; davalılardan ...’e yapılan gerekçeli karar ile ...’ya yapılan davacının temyiz başvuru dilekçesinin tebliğinin usulüne uygun şekilde yapılmadığı anlaşılmıştır.
    a-Davalılardan ... adına çıkartılan gerekçeli karar tebligatı Tebligat Kanunu 21/1 maddesi uyarınca adresin kapalı olması sebebi ile komşuya sorularak mahalle muhtarına bırakılmış, ancak komşunun adı okunamamıştır.
    Tebligat Kanunu"nun 21/1 maddesine göre yapılan tebligatlarda, muhatabın geçici olarak adresten ayrıldığının bildirilmesi halinde, bildirimi yapan komşusunun kim olduğunun açık bir şekilde belirtilmesi ve imzasının alınması gerektiği, aksine bir durumda yapılan tebligatın geçerli olmadığı, benzer bir olaya ilişkin olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 22/12/2004 tarihli, 12-765 esas, 730 sayılı kararında ifade edilmiştir.
    Dolayısıyla adı geçen davalı adına Tebligat Kanunu"nun 21/1 maddesine göre yapıldığı anlaşılan gerekçeli karar tebliği usulüne uygun olmadığından geçersizdir.
    b-Davalılardan ...’ya ise, davacının temyiz başvuru dilekçesi iade edilmeksizin mernis adresine Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesine göre yapılmıştır.
    Tebligat Kanunu"nun 10/1-2 maddeleri "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa, bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan adresi, bilinen son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır." hükümlerini içermektedir. Aynı Kanunun 21. maddesinde ise muhatabın adresinde bulunmaması halinde yapılacak işlemler ve bu kapsamda 21/1 maddesinde muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması halinde tebligat usulü, 21/2 maddesinde ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir. Bu yasal düzenlemeler kapsamında tebligatın öncelikle bilinen adrese çıkartılması, bu adreste yapılamayarak iade edilmesi halinde ise mernis adresine çıkartılması gerekmektedir.
    Adı geçen davalının adresine çıkartılan tebligat usulüne uygun yapılmamış olup, mernis adresine tebligat şartı oluşmadan Tebligat Kanununun 21/2 maddesine göre yapılan tebligat geçerli değildir.
    Bu durumda davalılar ... adına gerekçeli kararın ve ... adına davacının temyiz başvuru dilekçesinin 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesi için dosyanın mahalline geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlanıp gerekli temyiz süresi beklendikten sonra, temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmek üzere dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 25/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi