Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7665
Karar No: 2017/2032
Karar Tarihi: 13.03.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/7665 Esas 2017/2032 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacıdan aldığı malların ücretini ödememiştir. Davalının borcu sebebiyle icra takibi başlatılmış, ancak davalı itirazda bulunmuştur. Bu itirazın hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle davacı davalının itirazının iptalini talep etmiştir. Davalı, yetki itirazında bulunarak davanın reddini istemiş, mahkeme de taraflar arasındaki uyuşmazlığın ticari alım satım ilişkisinden kaynaklandığını ve genel yetki kuralının aksini gösteren bir husus bulunmadığını belirterek davacının yetki yönünden reddine karar vermiştir. Ancak, sözleşme ilişkisinin varlığına dair kesin bir sonuca varılamadığı ve delillerin toplanması gerektiği belirtilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 116 ve 117. maddeleri de açıklanmıştır.
19. Hukuk Dairesi         2016/7665 E.  ,  2017/2032 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi ( Tic. Mah. Sıf. )

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı dava dilekçesinin yetki yönünden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -

    Davacı vekili ,davalının müvekkilinden almış olduğu malların ücretini zamanında ödemediğini, bunun üzerine davalının borcundan dolayı ... İcra Dairesinin 2014/5074 Esas sayılı dosyası marifetiyle genel haciz yolu ile takip başlatıldığını, davalının borca, faize ve diğer ferilere karşı itirazda bulunduğunu ve takibin durduğunu, yapılan itirazın hukuki dayanaktan yoksun ve icra takibini uzatmak amacıyla yapıldığını beyanla, itirazın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin ikamet yerinin ... olduğunu yetki itirazında bulunduklarını, yetkili mahkemenin ... Mahkemeleri olduğunu bu nedenle öncelikle dosyada yetkisizlik kararı verilmesini,devamında da; takibe konu faturalarda belirtilen malların müvekkiline teslim edilmediği gibi vekil edeninin o tarihte işi bıraktığını beyanla, davanın reddi ile % 20 kötü niyet tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ticari alım satım ilişkisinden kaynaklanmakta olup, davaya konu fatura ve sevk irsaliyelerinde teslim edilen malların davalıya adresinde teslim edildiği, dava dilekçesinde de davacının mal ve para tesliminin aracılar vasıtasıyla yapıldığı, davalı tarafça ayrıca nakliye ücreti ödenmediğinin anlaşıldığı belirtilerek H.M.K’nın 6/1. Maddesi gereğince genel yetki kuralının aksini geçerli gösteren hiçbir husus bulunmadığı belirtilerek yasal süresi içerisinde yapılmış yetki itirazının kabulüne mahkemenin yetkisizliği nedeniyle dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmiş,hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosya içerisindeki verilerle taraflar arasında akdi ilişkinin mevcudiyetine dair kesin bir sonuca varılamayacağı gibi, akdi ilişkinin olmadığı tespitinde bulunmak da mümkün değildir. O halde sözleşme ilişkisinin varlığı, tarafların buna dair sunacakları delillerin toplanmasından sonra tespit edilebilecek bir olgu haline gelecektir.
    Nitekim 6100 sy. HMK"nun 116/1-a maddesine göre kesin yetki kuralının bulunmadığı hallerde yetki itirazının ilk itirazlardan olduğu, ilk itirazların ise bir ön sorun gibi incelenerek karara bağlanacağının müteakip (HMK. md. 117/3) maddesinde düzenlendiği, mahkemenin bu süreçte nasıl bir yöntem takip edeceğinin ise HMK"nun 163-164 maddelerinde açıklandığı görülmektedir.
    Tüm bu açıklanan nedenlerle, mahkemece davalının yetki itirazının anılan hükümler çerçevesinde incelenerek, taraflara yetki konusunda delillerini sunma imkanı tanınarak, varsa delilleri toplanarak varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlere göre hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 13/03/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi