Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2018/1121
Karar No: 2022/66
Karar Tarihi: 19.01.2022

Danıştay 8. Daire 2018/1121 Esas 2022/66 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2018/1121 E.  ,  2022/66 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    SEKİZİNCİ DAİRE
    Esas No : 2018/1121
    Karar No : 2022/66

    DAVACI : ...Danışmanlık Madencilik ve Mühendislik Hiz. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.
    VEKİLİ : Av. ...
    DAVALILAR : 1- ...Bakanlığı
    VEKİLİ : Av. ... 2- ...Genel Müdürlüğü
    VEKİLİ : Av. ...
    DAVANIN KONUSU :
    03/06/2016 tarih ve 29731 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler ile İlgili Yönetmeliğin Ek-2'de 6. sırada yer alan maddesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ...tarih ve ...sayılı YTK Ceza Puanı işleminin iptali istemidir.

    DAVACININ İDDİALARI :
    Kendileri tarafından harita teknikeri ile 24/01/2017 tarihinde bir harita hizmet sözleşmesi imzalandığı, yani ...İnş. Mad. San. ve Tic. A.Ş. arasında Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi Hizmetleri Hakkında sözleşme imzalanmadan önce imalat haritası inceleme ve imzalamaya yetkili bir harita teknikerlerinin olduğu, ancak, hazırlamadıkları bir belgeyi imzalama yükümlülüğü altında bırakıldıkları, imalat haritalarının hazırlanması için denetim ve imalat sürecini izlemenin elzem olduğu, Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerle ilgili Yönetmeliğin Geçici 2. maddesine göre 2017 yılına ilişkin teknik belgelerin YTK tarafından projelendirileceği ve raporlanacağı, Maden Kanunu'nun 29/4. maddesinde ise “Ruhsat sahibi, her yıl nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleştirdiği işletme faaliyeti ile ilgili teknik belgeleri, işletme faaliyet raporunu ve işletme sahasında arama yapmış ise arama ile ilgili bilgileri Genel Müdürlüğe vermekle yükümlüdür” düzenlemesi gereğince 2017 yılında 2016 yılına ilişkin evrakların hazır olması gerektiğine işaret edilmiş olup, geçici madde ile birlikte yorumlandığında YTK’lara 2016 yılına ilişkin belgeleri hazırlama yükümlülüğünün de yüklendiği belirtilerek işlemlerin hukuka aykırı olduğu iddia edilmektedir.

    DAVALININ SAVUNMASI :
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Yönetmelik ile düzenleme yapma konusunda yetkili olduğu, Soma ve Ermenek'te meydana gelen kazalar sebebiyle Genel Müdürlüğe verilecek rapor, proje ve hertürlü teknik belgenin yetkin mühendislerce hazırlanmasını ve bu kişilere yeterlilik belgesi verilmesini sağlamak amacıyla 3213 sayılı Maden Kanunu'nun "Beyan Usulü" başlıklı 10. maddesinin son fıkrası kapsamında, Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerle İlgili Yönetmeliğin 03/06/2016 tarihinde yürürlüğe girdiği, Yönetmelik düzenlenirken, Genel Müdürlük koordinatörlüğünde odalar ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonlar kurulduğu ve bu komisyonların yaptığı değerlendirmeler neticesinde Yönetmeliğin esasının oluşturulduğu, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Maden Mühendisleri Odası dahil olmak üzere tüm oda ve sektörden görüşler alınarak ve kamu yararı göz önünde bulundurularak Yönetmeliğe nihai şeklin verildiği, Yönetmelikte yer alan düzenlemelerde, Kanunla çelişen, Kanunun aksi yönünde hükümler içeren herhangi bir ibare yer almadığı, bu davanın açılma sebebinin, davacı ile maden şirketinin aralarında akdedilen sözleşmeden kaynaklandığı belirtilerek dava konusu işlemlerin hukuka uygun olduğu savunulmuştur.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...DÜŞÜNCESİ : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.

    DANIŞTAY SAVCISI : ...DÜŞÜNCESİ : Dava; 03.06.2016 tarih ve 29731 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler ile İlgili Yönetmeliğin Ek-2'de 6. sırada yer alan maddesi ile Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ...tarih ve ...sayılı YTK Ceza Puanı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
    04/02/2015 tarih 6592 sayılı Yasanın 2. maddesi ile Maden mevzuatında "yetkilendirilmiş tüzel kişilik" kavramı getirilerek 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 3. Maddesinde; "Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler: (Ek: 4/2/2015-6592/2 md.) (Değişik:14/2/2019-7164/5 md.) Genel Müdürlükçe yetkilendirilen, bu Kanun kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamaya yetkili ve bunlardan sorumlu olan, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olduğu ya da bünyesinde nitelik ve nicelikleri yönetmelikle belirlenen mühendisler çalıştıran maden arama ruhsat sahibi veya işletmesi olan tüzel kişiler." şeklinde tanımlanmış; 10. maddesinin dava konusu düzenleme tarihindeki haliyle onbirinci fıkrasında, "Ek fıkra: 4/2/2015-6592/6 md.) Bu Kanun kapsamında tanımlanan işlemleri yapmak üzere kurulan yetkilendirilmiş tüzel kişiler veya maden arama ya da işletmecileri, Genel Müdürlükten yetki belgesi almakla yükümlüdür. Yetkilendirilmiş tüzel kişiler ile maden arama ya da işletmecilerine yetki belgesinin verilmesi, denetimi, uyarılması, yetki belgelerinin askıya alınması ve belgenin iptal edilmesi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
    Yukarıdaki hüküm uyarınca yürürlüğe giren Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerle ilgili Yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrası "ğ" bendinde, "İmalât haritası: İşletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları, yapılış şeklini ve bir sonraki yılın üretim programını gösterir, uygun ölçekli ve üç boyutlu beyan niteliğindeki harita" şeklinde tanımlanmış; aynı maddenin (ü) bendindeki "teknik belge" tanımı içine imalat haritası da dahil edilmiş; Yeterlik belgesi başvurusunda sunulacak belgeler başlıklı 6. Maddesinin 1/e bendinde, "Bu Yönetmelik kapsamında rapor, proje veya teknik belgeyi hazırlayanların YTK personeli olmaması durumunda bu kişilerle yapılan sözleşmenin sureti, diploma sureti, noter tasdikli imza beyannamesi, tebligata esas adres beyanı" yeterlik belgesi almak için verilen başvuru dilekçesine eklenecek belgeler arasında sayılmış; "YTK tarafından hazırlanan teknik belgelerde aranacak şartlar" başlıklı 7. maddesinin 4. fıkrasında, "İşletme faaliyet raporu ve işletme projesinde, diğer meslek disiplinleri ile ilgili hususların olması halinde bu meslek disiplinlerinin de imzası aranır." hükmü; "Yetkilendirilmiş tüzel kişinin ve personelinin yükümlülükleri" başlıklı 10. maddesinin 12. fıkrasında, "YTK, hizmet vereceği ruhsat sahipleri ile önceden sözleşme yapmak zorundadır. Sözleşmeler, yapıldığı ve iptal edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir. Aksi halde Ek-2’de yer alan tabloya göre ceza puanı uygulanır. Sözleşme yapılmadan Genel Müdürlüğe verilen rapor, proje ve her türlü teknik belge geçersiz sayılır. ..."; 18. fıkrasında, "İlgili yılın nisan ayından başlamak üzere YTK’lar yer altı kömür işletmelerinde üç ayda bir, diğer yer altı maden işletmelerinde ise altı ayda bir Ek-4’de yer alan raporu hazırlayarak bir örneğini ruhsat sahibi ile işletmeciye vermekle ve bir örneğini kendi bünyesinde muhafaza etmekle yükümlüdür. Aksi halde Ek-2’de yer alan tabloya göre ceza puanı uygulanır. Maden işletme faaliyetinde bulunulmaması durumunda raporlama yapılması zorunlu değildir." hükmü getirilmiş; Ek-2'de yer alan "Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler, İstihdam Edilen Personel ve Koordinatör İçin Ceza Puanı Tablosunun iptali istenilen 6. Sırasında, "Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası gereğince YTK’da görev yapan personelin hazırladığı rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi imzaladığı tarihte YTK’da istihdam edilmediğinin veya 17 inci maddesinin sekizinci fıkrası gereğince verilen belgedeki imzaların sahte olduğunun tespit edilmesi" halinde tabloda belirtilen ceza puanının uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
    Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerce Genel Müdürlüğe verilecek belgelerin usulüne uygun şekilde düzenlenmesini sağlamak amacıyla getirildiği anlaşılan dava konusu düzenlemede üst hukuk normuna aykırılık görülmemiştir.
    Davacıya ceza puanı uygulanmasına dair bireysel işleme gelince;
    03.06.2016 tarihinde yürürlüğe giren Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler İle İlgili Yönetmeliğin, Genel Müdürlüğe verilmesi gereken teknik belgelerin yetkilendirilmiş tüzel kişilerce hazırlanması zorunluluğunu 01.01.2017 tarihinden başlattığı; davacı şirketin Ticaret Siciline 02.11.2016 tarihinde tescil edildiği, Harita Teknikeri M.G. İle 24.01.2017 tarihinde hizmet sözleşmesi imzaladık sonra, ruhsat sahibi şirket ile 01.04.2017 tarihinde "YTK Hizmetleri Hakkında Sözleşme" imzaladığı, davacının 2016 yılına ilişkin teknik belgeleri hazırlayıp imzaladığı ancak iddiaya göre kendi denetimi ve gözetimi altında olmayan bir üretim sürecine ilişkin "imalat haritası" vermesinin sakıncalı olduğu ve bu konuda Genel Müdürlüğün görüşü alınması şartıyla raporların ruhsat sahibine teslim edildiği, ruhsat sahibi şirketin de 2016 yılına ait imalat ve çizimlerini yapan, kendi sigortalı personeli K.Ö'ye imzalatarak diğer belgelerle birlikte 29.04.2017 tarihinde Genel Müdürlüğe vermiş olduğu; Genel Müdürlüğün ise iptali istenilen ...tarihli, ...sayılı işlemle; "YTK tarafından istihdam edilmeyen, sözleşme ile hizmet alınmayan topograf K.Ö. tarafından imzalandığı için geçersiz sayılan imalat haritası" nedeniyle Yönetmelik Ek 2'nin 6. Sırasındaki ceza puanını uygulandığı; davacı şirketin 09.11.2017 tarihli dilekçesinde tüm bu hususları ileri sürerek itiraz etmesine rağmen, bu hususlara girilmeden, "01.01.2017 tarihinden itibaren YTK'lar tarafından hazırlanması zorunlu olan belgelerin, tam olarak ruhsat sahiplerine verilmesi gerektiği" belirtilerek 07.12.2017 tarihli işlemle itirazın reddedildiği, savunmada da bu hususlara yer verilmediği görülmektedir.
    Davacının iddia ettiği ve dava dilekçesine eklediği 24.01.2017 tarihli Harita Hizmet Sözleşmesi gereği imalat haritasını hazırlayacak harita teknikeri var iken, ruhsat sahibi şirket personeline imzalatılma sebebinin; bahis konusu Yönetmeliğin 4. maddesindeki "İmalât haritası: İşletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları, yapılış şeklini ve bir sonraki yılın üretim programını gösterir, uygun ölçekli ve üç boyutlu beyan niteliğindeki harita" şeklindeki tanımı da dikkate alınarak; 01.04.2017 tarihinde devreye giren davacı şirketin 2016 yılına ait üretim sürecine ilişkin imalat haritasını gerçeğe uygun bir şekilde hazırlamasının mümkün olup olmadığı hususunda bir değerlendirme dahi yapılmadan eksik incelemeye dayalı olarak tesis edilen bireysel işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
    Açıklanan nedenlerle, ...tarih ve ...sayılı YTK Ceza Puanı işleminin iptali; Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler İle İlgili Yönetmeliğin Ek-2'de 6. sırada yer alan maddesi yönünden ise davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince duruşma için taraflara önceden bildirilen 19/01/2022 tarihinde, davacı vekili Av. ...ve davalı idareler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vekili Av. ..., Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü vekili Av. ......geldiği, Danıştay Savcısının hazır olduğu görülmekle, açık duruşmaya başlandı. Taraflara usulüne uygun olarak söz verilerek dinlendikten ve Danıştay Savcısının düşüncesi alındıktan sonra taraflara son kez söz verilip, duruşma tamamlandı. Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ SÜREÇ :
    Davacı ile ruhsat sahibi ...İnş. Mad. San. ve Tic. A.Ş. arasında Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi Hizmetleri Hakkında sözleşme 01/04/2017 tarihinde imzalanmıştır.
    01/11/2017 tarihli dava konusu işlem ile yeterlilik belgesine sahip davacı tarafından hazırlanan imalat haritası, YTK tarafından istihdam edilmeyen topograf tarafından (K.Ö) hazırlandığı için geçersiz sayılmış ve Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerle ilgili Yönetmeliğin EK 2 Ceza Tablosu 6. Sırada yer alan cezaların uygulanmasına karar verilmiştir. (YTK Ceza puanı-30, Koordinatör Ceza Puanı- 20)
    09/11/2017 tarihinde davacı tarafından yapılan itirazda, 2016 yılı imalat haritasının MİGEM görüşü sonrası harita teknikerinin teknik onayı alınmak üzere beklenmesi gerektiğinin işverene bildirildiği ancak, imalat haritalarının ruhsat sahibi tarafından harita teknikeri K.Ö’ye imzalattırılarak 29/04/2017 tarihinde MİGEM’e verildiği, imzalayan teknikerin davacı ile bir ilgisi olmadığı ve bu durumdan ceza puanı ile haberlerinin olduğu, YTK’nın sorumluluğunun Yönetmeliğin geçici maddesi uyarınca 01/01/2017 tarihinde başladığı, imalat haritaları ölçümü geçmiş ve faaliyet dönemi tamamlanmış bir dönemi kapsadığından YTK bünyesindeki harita teknikeri tarafından yapılmasının hukuki sonuçlar doğurabilecek nitelikte olduğu belirtilmiştir.
    İtiraz üzerine Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 07/12/2017 tarihinde verilen cevapta, Yönetmelik gereğince 01/01/2017 tarihinden itibaren teknik belgelerin YTK’lar tarafından hazırlanmasının zorunlu olması ve YTK’lar tarafından hazırlanarak ruhsat sahibine verilmesi gerektiğinden itirazın uygun bulunmadığının belirtilmesi üzerine iş bu dava açılmıştır.



    İNCELEME VE GEREKÇE:
    İlgili Mevzat:
    Anayasanın 124. maddesinde, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabileceği hüküm altına alınmıştır.
    04/02/2015 tarih ve 6592 sayılı Maden Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 3213 sayılı Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, yetkilendirilmiş tüzel kişilik (YTK) kavramı hukuk düzenine kazandırılmış olup, buna göre; Genel Müdürlükçe yetkilendirilen, bu Kanun kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamaya yetkili, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olduğu ya da bünyesinde nitelik ve nicelikleri yönetmelikle belirlenen mühendisler çalıştıran maden arama ruhsat sahibi veya işletmesi olan tüzel kişiler, yetkilendirilmiş tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır.
    3213 sayılı Maden Kanunu'nun 10. maddesinde yer alan “Bu Kanun kapsamında tanımlanan işlemleri yapmak üzere kurulan yetkilendirilmiş tüzel kişiler veya maden arama ya da işletmecileri, Genel Müdürlükten yetki belgesi almakla yükümlüdür. Yetkilendirilmiş tüzel kişiler ile maden arama ya da işletmecilerine yetki belgesinin verilmesi, denetimi, uyarılması, yetki belgelerinin askıya alınması ve belgenin iptal edilmesi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” hükmü ve Ek 10. maddede yer alan "Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler Bakanlık tarafından yürürlüğe konulur" hükmü uyarınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca hazırlanan Yönetmelik 03/06/2016 tarih ve 29731 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
    Maden Kanunu'nun 3. maddesinde, "İmalât Haritası: İşletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları ve yapılış şeklini gösterir ölçekli beyan niteliğinde harita" olarak; "Teknik Belge: Maden arama ve işletme faaliyetleri ile Kanunda belirtilen diğer işler için ilgili mühendis ve diğer teknik elemanlar tarafından hazırlanan imalât haritası, jeolojik, jeofizik, hidrojeolojik etüt, harita, kesitler, raporlar ve bunun gibi teknik içerikli belge" olarak tanımlanmıştır.
    Anılan Kanunun "İşletme faaliyeti" başlıklı 29. maddesinin 3. fıkrasında, "Yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından hazırlanan rapor, proje ve tüm teknik belgeler ruhsat sahibi tarafından Genel Müdürlüğe verilir." düzenlemesine; 4. fıkrasında ise, "Ruhsat sahibi, her yıl nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleştirdiği işletme faaliyeti ile ilgili teknik belgeleri, işletme faaliyet raporunu ve işletme sahasında arama yapmış ise arama ile ilgili bilgileri Genel Müdürlüğe vermekle yükümlüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmemesi hâlinde 30.000 TL idari para cezası uygulanır. Yükümlülük yerine getirilinceye kadar üretim faaliyeti durdurulur." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler İle İlgili Yönetmeliğin "YTK’da koordinatörün görevleri, yetki ve sorumlulukları" başlıklı 11. maddesinde, "Koordinatör aşağıda belirtilen madencilik hizmetleri ile görevli ve bu belgeleri YTK adına imzalamakla yetkilidir: (a) Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgenin açık, doğru, şeffaf ve güvenilir bir şekilde Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanmasını sağlamak,.. düzenlemesine; "YTK’ların denetlenmesi, belgelerinin iptali ve askıya alınması" başlıklı 17. maddesinin 1. fıkrasında, "Genel Müdürlük, Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerekli gördüğü hallerde personel durumu, raporlama durumları ve bu Yönetmelikte yer alan görev ve sorumluluklarına ilişkin konular, Genel Müdürlüğe verilen rapor, proje, bilgi ve belgeler üzerinden ya da bu belgelerin üretildiği yerde YTK’yı denetleyebilir. YTK’dan her türlü bilgi ve belge isteyebilir." düzenlemesine, "İlk belge verme tarihi" başlıklı Geçici 2. maddesinde, "Kanun kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgenin yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından hazırlanması zorunluluğu 1/1/2017 tarihinde başlar. Bu tarihe kadar, Kanunun 6592 sayılı Kanundan önceki hükümleri uygulanır." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Dava Konusu Yönetmelik maddesinin İncelenmesi:
    Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler İle İlgili Yönetmeliğin, dava konusu edilen "Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler, İstihdam Edilen Personel ve Koordinatör İçin Ceza Puanı Tablosu" başlıklı Ek 2 maddesinin 6. sırasında, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası gereğince YTK’da görev yapan personelin hazırladığı rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi imzaladığı tarihte YTK’da istihdam edilmediğinin veya 17 inci maddesinin sekizinci fıkrası gereğince verilen belgedeki imzaların sahte olduğunun tespit edilmesi halinde YTK İçin Ceza Puanı 30, Personel İçin Ceza Puanı 20, Koordinatör İçin Ceza Puanı 10 olarak düzenlenmiştir.
    Düzenleyici işlemler, idarenin görev alanına giren konularda kamu idaresinin ve hizmetinin düzenli olarak işlemesini sağlamak amacıyla, üst normlara aykırı olmayan ve kanunların uygulamasını gösteren, idarenin asli yetkisine dayalı, genel ve tek yanlı idari tasarruflar olarak tanımlanmaktadır.
    Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler İle İlgili Yönetmeliğin dayanak maddesi olan 3213 sayılı Maden Kanunu'nun 10. maddesinde yetkilendirilmiş tüzel kişilerin denetimi, uyarılması, yetki belgelerinin askıya alınması ya da iptal edilmesine ilişkin usul ve esaslarının yönetmelikle belirleneceğinin kural altına alındığı, Yönetmeliğin EK-2 tablosunda hangi eylemlerin kaç ceza puanını gerektirdiğinin düzenlendiği, Yönetmeliğin, anılan Kanun hükmü ile idareye verilen görev ve yetki çerçevesinde yürürlüğe konulduğu, dayanağı olan Kanun hükümlerine aykırı ya da onu aşan herhangi bir hüküm içermediği anlaşılmaktadır.
    Bu durumda, Yönetmelik maddesi yönünden davanın reddi gerekmektedir.
    ...tarih ve ...sayılı YTK Ceza Puanının iptal isteminin incelenmesi:
    Dava konusu olayda, Dairemizin ara kararları üzerine gönderilen bilgi ve belgelerden, imalat haritasını imzalayan topografın davacı YTK bünyesinde istihdam edilmediği hususu açıktır. Davacı tarafından, Maden Kanunu'nun 29/4. maddesindeki “Ruhsat sahibi, her yıl nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleştirdiği işletme faaliyeti ile ilgili teknik belgeleri, işletme faaliyet raporunu ve işletme sahasında arama yapmış ise arama ile ilgili bilgileri Genel Müdürlüğe vermekle yükümlüdür” düzenlemesi gereğince, 2017 yılında 2016 yılına ilişkin evrakların hazır olması gerektiğine işaret edildiği, geçici madde ile birlikte yorumlandığında YTK’lara 2016 yılına ilişkin belgeleri hazırlama yükümlülüğü de yüklendiği iddia edilmektedir.
    Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ise, imalat haritasının ölçümün yapıldığı tarih itibariyle mevcut durumun resmedildiği bir harita olduğu, dolayısıyla, ocak sahasının ölçümü kim tarafından yapılırsa yapılsın kontrolünün başka bir kişi tarafından rahatlıkla yapılabileceği, haritanın doğruluğunu tespit etmek için üretimin her safhasında sahada bulunma zorunluluğu olmadığı belirtilmektedir.

    Maden Kanunu'nun 3. maddesinde, imalât haritası, işletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları ve yapılış şeklini gösterir ölçekli beyan niteliğinde harita olarak tanımlanmış, 21/09/2017 tarih ve 30187 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 4. maddesinin (v) bendinde, imalât haritası, işletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları, yapılış şeklini ve bir sonraki yılın üretim programını, depolanan pasa yerlerini gösterir, uygun ölçekli ve üç boyutlu beyan niteliğindeki harita olarak ifade edilmiştir.
    Mevzuatta yer verilen imalat haritası tanımı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün beyanı dikkate alındığında, 01/01/2017 tarihinde Yönetmelik yürürlüğe girmiş olup, davacı ile ruhsat sahibi ...İnş. Mad. San. ve Tic. A.Ş. arasında Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi Hizmetleri Hakkında sözleşme 01/04/2017 tarihinde imzalandığından, 2017 Nisan ayı sonuna kadar 2016 yılına ilişkin teknik belge olan imalat haritasının da YTK tarafından Genel Müdürlüğe verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
    Bu durumda, Genel Müdürlüğe verilmesi gereken imalat haritasının YTK’da istihdam edilmeyen kişi Harita Topograf ...tarafından imzalandığı ve bu durumun Yönetmeliğe göre ceza puanını gerektirdiği anlaşıldığından, davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. DAVANIN REDDİNE,
    2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam ...TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
    3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ...TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
    4. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
    5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 19/01/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi