Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29681
Karar No: 2018/10587
Karar Tarihi: 13.11.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/29681 Esas 2018/10587 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme bir menfi tespit davasını incelemiş ve davayı reddetmiştir. Davacı, davalıya borcunun kalmadığını iddia etmiş, ancak mahkeme bu iddiayı kabul etmemiştir. Davacı tarafça temyize götürülen kararın bozulmasına karar verilmiştir. Dosya, taraflar arasındaki ilişkinin 6502 sayılı yasa kapsamında olduğunu göstermektedir ve bu nedenle Tüketici Mahkemesi'nin yetkili olduğu belirtilmiştir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olduğu için kazanılmış hak söz konusu değildir. Kanun maddeleri ise şöyle belirtilmiştir:
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesi
- 6502 sayılı yasanın 73. maddesi
13. Hukuk Dairesi         2016/29681 E.  ,  2018/10587 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde taraflardan gelen olmadığından incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    K A R A R

    Davacı, davalı tarafın kendisine karşı ... 2. İcra Dairesinin 2015/895 Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatmış olduğunu ve takibin kesinleştiğini, kendisinin galerici olup ... adlı galeri dükkanı olduğunu, davalının genel vekaletname ile kendisine ait arabayı satması için yetki verdiğini ayrıca arabaya ait 162.801,00 TL otomobil kredisini ... Bankası ödemeyi üstlenmiş olduğunu, aracın 3. bir kişiye 195.000,00 TL bedel ile satıldığını, kredi borcunun kapatıldığını, ayrıca aracın toplamda 4.500,00 TL civarında olan trafik taşıt pulu trafik cezasısını ödediğini, bu sebeple davalıya borcunun kalmadığını, mesleği gereği satışlardan bir miktar komisyon aldığını, buna rağmen davacının icra takibi başlattığını ileri sürerek ... 2. İcra Dairesinin 2015/895 E.sayılı dosyasında borçlu olmamdığının tespitine, davalının takibinde haksız ve kötüniyetli olmasından dolayı takip miktarının %20 sinden aşağı olmamak üzere tazminata hükmedilmesini karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş,; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
    1-6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder. 6502 sayılı yasanın 73. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Bir hukuki işlemin sadece 6502 Sayılı yasada düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Bir hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekir. Somut uyuşmazlıkta davacı, vekaleten araç satışı nedeniyle davalı tarafa borçlu olmadığının tespiti istemiyle eldeki davayı açmıştır. Dosya içinde yer alan taraf beyanlarına göre davacının araç alım satımını mesleki amaçla yapan galerici sıfatını taşıdığı, davalının ise tüketici sıfatını haiz olduğu anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki ilişkinin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığı, buna göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesinin görevli olduğu anlaşılmaktadır. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup, taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Bu durumda mahkemece, ayrı bir Tüketici Mahkemesi var ise görevsizlik kararı verilmesi yok ise ara kararıyla davaya Tüketici Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerekirken, işin esasına girilerek genel mahkeme sıfatıyla yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davacının temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın (1) nolu bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, (2) nolu bentte gösterilen nedenle davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 440/I maddesi uyarınca ...liğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi