Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/16046
Karar No: 2013/1187

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/16046 Esas 2013/1187 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket avukatının bildirdiği adres ile tebligatın yapıldığı adres farklıydı ve tebligat da davalı şirket dışındaki bir kişiye yapılmıştı. Bu nedenle, Mahkeme kararının davalı şirket avukatının baro adresine yönteme uygun şekilde tebliği yapılması gerektiği belirtilerek dosyanın geri çevrilmesi kararlaştırıldı. Bu karar, Tebligat Kanunu'nun 11., 12. ve 13. maddelerine göre alınmıştı. 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca vekil aracılığıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılırken, tüzel kişilere tebligat hükümlerini düzenleyen 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı kanunun 13. maddesine göre, tebliğ yapılacak kişiler iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya evrakı bizzat alamayacakları bir durumda ise, tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. Yönetmelik Hükümlerine göre, memur veya müstahdemin tebliğ yapılacak kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gerektiği, bu kişilerin de bulunmadığı durumlarda hususların tebliğ evrakına yazılarak tebligatın, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılması gerektiği belirtilmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2011/16046 E.  ,  2013/1187 K.

    "İçtihat Metni"


    ... adına Av.... ile 1- ..., 2-... AŞ. adına Av. ... arasındaki dava hakkında ... 2. İş Mahkemesinden verilen 02.02.2010 günlü ve 2009/400-2010/8 sayılı hükmün, temyizen incelenmesi davalı ... tarafından istenilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    7201 sayılı Tebligat Kanununun 11’inci maddesi uyarınca vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır.Tüzel kişilere tebliğ hükümlerini düzenleyen 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. 25.01.2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmi Gazatede yayımlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Hükümlerine göre, kendisine tebliğ yapılacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gerektiği, bu kişilerin de bulunmaması halinde bu hususların tebliğ evrakına yazılarak tebligat, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılır.
    Dosyadan, cevap dilekçesinde avukatla temsil edilen davalı şirket avukatının bildirdiği adresin “... İş Merkezi C Blok Kat 7” olduğu, gıyabi hükmün ise Fiba Sigorta AŞ. avukatına “...r İş Merkezi C Blok No:12” sayılı adrese gönderildiği, ancak bu adresin şirketin avukatının bildirdiği adresi olmadığı gibi, gıyabi hükmün de davalı şirket dışında “... Sigorta çalışanı Besime Alagöz” imzasına tebliğ edildiği anlaşılmakla, Mahkemece, adı geçen davalı şirket avukatının barodan adresi sorulmak suretiyle belirlenen adresine yukarıda belirtilen esaslar dahilinde yöntemince gerekçeli kararın tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesi uyarınca 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, davalı ...’ın temyiz itirazlarının bu noksanlık giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine 04.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi