Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5610
Karar No: 2019/7193
Karar Tarihi: 30.10.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/5610 Esas 2019/7193 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davanın konusu, Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması talebidir. Davacı, maliki olduğu taşınmazın yolu olmadığı için, davalıya ait taşınmaz üzerinden geçit hakkı oluşturulmasını istemiştir. Mahkeme, davalıların taleplerini reddederken, davalı Maliye Hazinesi aleyhine açılan davanın kabulü ile 2320 ada 1 nolu parselde fen bilirkişi tarafından belirlenen güzergahtan geçit hakkı kurulmasına karar vermiştir. Ancak temyiz aşamasında, kurulan geçit hakkının yükümlü taşınmaza en az zarar verme ve fedakarlığın denkleştirilmesi ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kararda, geçit isteği önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya yöneltilmelidir, turistik değer taşıyan yerlere ve tarım arazilerine geçit kurulmaması gerektiği vurgulanmıştır. Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 747/2. maddesi ile geçit hakkının Tapu Sicil Tüzüğü'ne göre kütük sayfasında ayrılan özel sütununa tesciline karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, göz önünde bulundurulması gereken diğer hususlar ise, aleyhine geçit kurulan taşınmaz veya taşınmazların bölünmesi sonucu ortaya çıkacak kullanım şekli ve bütünlüğünün bozulmamasıdır. Kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 747/2, 748/3, 1012. maddeleri ve Tapu Sicil Tüzüğü'nün 30. maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2018/5610 E.  ,  2019/7193 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 02.05.2014 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı tesisi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne, davalı ... Belediyesi ve.... Köyü yönünden reddine dair verilen 02.07.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Maliye Hazinesi tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, Türk Medeni Kanununun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması isteğine ilişkindir.
    Davacı, maliki bulunduğu 2320 ada 5 parsel sayılı taşınmazın yolu olmadığını, yola ulaşabilmek amacı ile davalıya ait 2320 ada 1 parsel sayılı taşınmazdan geçit hakkı kurulmasını istemiştir.
    Davalı ... vekili, 2320 ada 1 parsel sayılı taşınmazın malikinin Hazine olması nedeniyle davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Davalı Maliye Hazinesi vekili, geçit tesisi durumunda maliki bulunduğu 2320 ada 1 parsel sayılı taşınmazda değer kaybı olacağından davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece davalı ... ve Kalburcu (Köyü) Mahallesi aleyhine açılan davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine, Maliye Hazinesi aleyhine açılan davanın kabulü ile Kocaeli İli, Körfez İlçesi, Kalburcu Köyü 2320 Ada 1 No"lu parselde fen bilirkişi Şükrü Domaç’ın hazırlamış olduğu 27.01.2015 tarihli rapor ve krokisinde sarı boya ile taradığı (A) harfiyle gösterdiği 25.31 m2 yüzölçümündeki güzergahtan 1.265,50TL bedel karşılığında aynı yer 2320 ada 5 No"lu parsel lehine geçit hakkı tesisi ile tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı Maliye Hazinesi vekili temyiz etmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 747/2.maddesi gereğince geçit isteği, önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Zira geçit hakkı, taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır. Bunun doğal sonucu olarak yol saptanırken komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir. Geçit ihtiyacının nedeni, taşınmazın niteliği ile bu ihtiyacın nasıl ve hangi araçlarla karşılanacağı davacının subjektif arzularına göre değil, objektif esaslara uygun olarak belirlenmeli, taşınmaz mülkiyetinin sınırlandırılması konusunda genel bir ilke olan fedakarlığın denkleştirilmesi prensibi dikkatten kaçırılmamalıdır.
    Uygun güzergah saptanırken önemle üzerinde durulması gereken diğer bir yön ise, aleyhine geçit kurulan taşınmaz veya taşınmazlar bölünerek kullanım şekli ve bütünlüğünün bozulmamasıdır. Şayet başka türlü geçit tesisi mümkün değilse bunun gerekçesi kararda açıkça gösterilmelidir.
    Kurulan geçit hakkının Türk Medeni Kanununun 748/3 ve 1012. maddesi ile yeni Tapu Sicil Tüzüğünün "İrtifak hakları ve taşınmaz yükünün tescili" başlıklı 30. maddesi gereğince kütük sayfasında ayrılan özel sütununa tesciline karar verilmelidir.
    Somut olaya gelince, hükme esas bilirkişi raporunda 2320 ada 5 parsel lehine geçit hakkı tesis edilebilecek tek bir güzergah belirlenmiş, belirtilen bu güzergah üzerinde davalı Hazineye ait 2320 ada 1 parsel sayılı taşınmazı ikiye bölecek şekilde yol tesis edilmiştir. Ancak davalı taşınmazını ikiye bölerek ekonomik ve geometrik bütünlüğünü bozacak şekilde geçit hakkı tesisi, yükümlü taşınmaza en az zarar verme ve fedakarlığın denkleştirilmesi ilkelerine aykırılık oluşturmaktadır.
    Geçit ihtiyacının, geçit hakkı isteyen taşınmaz malikinin subjektif durumuna ve kişisel arzularına göre değil, objektif esaslara göre belirlenmesi gerektiği ilkesi uyarınca çevre yollara geçit kurma olasılığı olan tüm taşınmazlar yapılacak keşifte yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda mevcut kullanım durumlarına göre saptanmalı, en az zarar görecek yer belirlenmeli, gerektiği takdirde üzerinde geçit tesis edilebilecek taşınmazın malikleri de davaya dahil edilmek suretiyle sonucuna göre hüküm kurulmalıdır.
    Belirtilen hususlar gözetilmeksizin yazılı şekilde davalı Hazineye ait 2320 ada 1 parselin ekonomik bütünlüğünü bozacak şekilde geçit hakkı tesisi doğru görülmemiş hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Maliye Hazinesinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30.10.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi