Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/7285
Karar No: 2019/18805
Karar Tarihi: 10.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/7285 Esas 2019/18805 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, sendikalar arası yetki çatışması sebebiyle zamanında imzalanamayan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret, ikramiye ve sosyal haklara ilişkin alacakların tahsili için açılmıştır. İlk olarak kabul edilen davanın belirsiz alacak davası olarak açılamayacağı gerekçesiyle bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılama sonucunda, birleşen davada zamanaşımı def'in dikkate alınması gerektiği gerekçesiyle kararın tekrar bozulması ve davanın hukuki yarar yokluğundan usulden reddine karar verilmesi istenmiştir. Kanun maddeleri olarak Türk Borçlar Kanunu'nun 106. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 121. maddesi gösterilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2019/7285 E.  ,  2019/18805 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davanın belirsiz alacak davası olduğunu belirterek, sendikalar arası yetki çatışması sebebi ile 01.03.2009 başlangıç tarihli olması gereken toplu iş sözleşmesinin zamanında imzalanmadığını, ilgili döneme ait toplu iş sözleşmesinin 04.06.2012 tarihinde imza altına alındığını, ancak arada geçen sürede toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret ve ikramiye ile tüm yan ödemelere ve sosyal haklara ilişkin farkın ödenmediğini beyanla söz konusu alacakların tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın belirsiz alacak olarak açılamayacağını, ayrıca talep edilen alacakların toplu iş sözleşmesinden doğmadığını ve husumet yönünden davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak işyerinde toplu iş sözleşmesi uygulaması bulunması ve davacının bu sözleşmeden yararlanması nedeni ile davalı tarafın husumet itirazının yerinde olmadığı, davacının taleplerinin toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve sosyal yardım alacaklarına yönelik olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın davalı tarafça temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 12.02.2018 tarihli ilamı ile davanın belirsiz alacak davası olarak açılamayacağı ve usulden reddi gerektiği gerekçesi ile bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozma ilamına uyan Mahkemece, davanın hukuki yarar yokluğundan usulden reddine karar verilmiştir.
    Kararın davacı tarafça temyizi üzerine Dairemizce sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek bozma ilamında birleşen dava yönünden alacakların kısmi dava olarak açıldığının maddi hataya dayalı olarak açıkça belirtilmediğinden birleşen dava yönünden davanın hukuki yarar yokluğundan reddine karar verilmesinin hatalı olduğu ve davalı lehine maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozma ilamına uyan Mahkemece, asıl davanın hukuki yarar yokluğundan usulden reddine, birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1.Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2. Birleşen dava yönünden dava ve ıslaha karşı zamanaşımı def"in dikkate alınması gerekip gerekmediği hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    Somut olayda; birleşen dava dilekçesinin davalı tarafa tebliğ edilmediği, birleşen davada verilen kararın tebliğ edildiği, davalı vekilince de 09.03.2016 havale tarihli dilekçe ile birleşen dava yönünden zamanaşımı definde bulunulduğu anlaşılmaktadır. Birleşen dava dilekçesi usulüne uygun olarak davalıya tebliğ edilmediğine göre, davalının 09.03.2016 tarihli zamanaşımı defin süresinde kabul edilmesi gerekir. Aynı şekilde birleşen davadaki talepler yönünden 03.05.2016 tarihli ıslah dilekçesi de davalıya usulüne uygun olarak tebliğ edilmediğinden, 23.05.2016 tarihli ıslaha karşı zamanaşımı def"i de süresinde kabul edilmelidir. Birleşen dava yönünden davaya ve ıslaha karşı zamanaşımı defi dikkate alınarak karar verilmek üzere kararın yeniden bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 10.10.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi