Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1805
Karar No: 2018/4203
Karar Tarihi: 26.02.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/1805 Esas 2018/4203 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, yurt dışındaki işyerinde çalışırken iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini istemiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay, hesaplama hataları bulunduğu gerekçesiyle kararı bozmuş ve fazla çalışma alacağı için taleple bağlı kalmayı gerektiğini açıklamıştır. Mahkeme, bozma ilamına uyularak ek rapor alındıktan sonra, esas dava yönünden hüküm kurulmuştur ancak birleşen dava hakkında hüküm kurulmamıştır. Yargıtay, birleşen dava hakkında hüküm kurulmamasının hatalı olduğu gerekçesiyle kararı bozmaktadır.
Kanun Maddeleri:
-HMK.nın 297. maddesi: Kesinleşen bozma kararına uyulması gerektiğini belirtir.
-İş Kanunu: Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçi alacaklarına ilişkin düzenlemeler içerir.
9. Hukuk Dairesi         2018/1805 E.  ,  2018/4203 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait yurt dışında bulunan işyerinde silindir operatörü olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiş, fazla çalışma alacağı ile ilgili talep arttırımına yönelik de birleşen davayı açmıştır.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iki dönem halinde çalışması olup son dönemde çeşitli özel nedenler ileri sürerek işten ayrılmak istemesi üzerine iş sözleşmesinin sona erdiğini, tüm haklarının ödendiğini, alacağı bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin davalı işverence fesh edilip bir kısım tazminat ödemesi yapıldığı, davacının bakiye kıdem ve ihbar tazminatı alacağı olduğu ayrıca fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir. Dairemizin 2015/6196 E. 2016/21566 K. ve 05/12/2016 tarihli ilamı ile, hesaplamaya esas giydirilmiş brüt ücret belirlenirken sosyal yardım olarak sağlanan yemek ve barınma bedelinin brütü bulunarak hesaba katılmasının hatalı olduğu, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacakları hesaplanırken, davacının yurt içinde olduğu sürelerin dışlanması gerektiği, fazla çalışma alacağında taleple bağlı kalınması gerektiği, gerekçesiz şekilde davacının davalı nezdinde 1 yıl 8 ay 11 gün süre ile çalıştığı kabulünün hatalı olduğu, öte yandan ihbar tazminatına hükmedilirken kayıtların dikkate alındığı süreye itibar edilip kayıt dışı süreye göre de kıdem tazminatına hükmedilmesinin kendi içinde çelişki oluşturduğu, gerekçeleri ile bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyulup bilirkişiden ek rapor alınarak ve fazla çalışma alacağına ilişkin birleşen dava hakkında hüküm kurulmadan esas davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı, asıl davada fazlaya ilişkin hakkını saklı tutarak 50,00 TL fazla çalışma alacağı istemiş ve talebini ıslahla arttırmamıştır. Ancak birleşen davası ile 12.655,18 TL fazla çalışma alacağı talep etmiştir.
    Mahkemece verilen ilk kararda birleşen dava hakkında hüküm kurulmayıp asıl dava yönündende talep aşılarak fazla çalışma alacağı hüküm altına alınmış ve bu husus Dairemizce bozma konusu yapılmıştır.
    Mahkemece bozma ilamına uyulmuş, esas dava yönünden fazla çalışma alacağı ile ilgili taleple bağlı kalınarak hüküm kurulmuştur. Birleşen dava yönünden ise "...mahkememizce sehven önceki kararda birleşen dosyaya ilişkin herhangi bir hüküm kurulmamış olup bu durum taraflarca temyiz konusu ve Yargıtayca bozma nedeni yapılmadığından bu konuda mahkememizce yine karar verilmemiştir" gerekçesiyle birleşen dava hakkında hüküm kurulmamıştır.
    Yukarıda açıklanan bozma kararı esas davaya yönelik olup ek dava hakkında hüküm kurulmaması anlamını taşımamaktadır. Bu nedenle Mahkemece birleşen dava hakkında HMK.nın 297. maddesi uyarınca hüküm kurulmaması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi