Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/238
Karar No: 2021/3456
Karar Tarihi: 22.06.2021

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2020/238 Esas 2021/3456 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, mirasbırakan babasının malik olduğu taşınmazı davalı şirkete muvazaalı olarak kaçak bir şekilde sattığını iddia ederek satışın iptalini ve kendi hisselerinin tescilini istemiştir. Davalı şirket ise satışın gerçek olduğunu ve mirasbırakanın aile için bir kazanç kapısı oluşturmak amacıyla hareket ettiğini savunmuştur. İlk derece mahkemesi, temyiz eden davacının lehine karar vermiş ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, mirasbırakanın mal kaçırma amacını ispatlanamadığı için davanın reddine karar vermiştir. Özetle, davacının talepleri reddedilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
1. Hukuk Dairesi         2020/238 E.  ,  2021/3456 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 2. HUKUK DAİRESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL-TENKİS

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, mirasbırakan babası ...nin maliki olduğu 11123 ada 2 parsel (eski 657 ada 2 parsel) sayılı benzin istasyonu vasıflı taşınmazı, hissedarı olduğu davalı şirkete, mirastan mal kaçırmak amacıyla ve muvazaalı olarak 27.12.1995 tarihinde satış yolu ile temlik ettiğini, mirasbırakanın dava dışı tek erkek evladı ...nin davalı şirketin kuruluş tarihinde 21 yaşında olduğu halde şirketin en büyük hissedarı olduğunu, mirasbırakanın erkek evladı yararına taşınmazı davalı şirkete devrettiğini, mirasbırakanın taşınmaz satmaya ihtiyacı olmadığı gibi davalı şirketin alım gücü de bulunmadığını, bedeller arasında fark olduğunu ileri sürerek dava konusu 11123 ada 2 parsel sayılı taşınmazın 27.12.1995 tarihli satış işleminin iptali ile ¼ miras payı oranında adına tescilini, olmazsa tenkisini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, satış işleminin gerçek olup, mirastan mal kaçırma amaçlı yapılmadığını, mirasbırakanın davalı şirketin % 27, oğlu ...nin % 51, mirasbırakanın eşi ...’in % 20, kızlarının ise % 1’er hisse sahibi olduklarını, mirasbırakanın aile için bir kazanç kapısı oluşturmak amacıyla hareket ettiğini, mirasbırakanın şirketteki hissesinin mirasçılarına intikali ile davacının şirketteki hissesinin % 7,75’e çıktığını, mirasbırakanın oğlu ...nin kişisel emek ve çalışması olup, terekede başkaca taşınmazlar da bulunduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    İlk derece mahkemesince, temlikin mirastan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne dair verilen kararın davalı tarafından istinafı üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince; mirasbırakanın, mirastan mal kaçırma amacıyla ve saklı payı ihlal kastıyla hareket ettiğinin ispatlanamadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılarak davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, taraflarca yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olup, davacı vekili tarafından temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması istenilmiş olmakla; duruşma günü olarak saptanan 22.06.2021 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davacı vekili Avukat ... ile temyiz edilen davalı vekili Avukat ... geldiler, duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:

    -KARAR-

    Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre ve özellikle çekişme konusu taşınmazın mirasbırakan tarafından davalı şirkete satışının gerçek olduğu gözetildiğinde yazılı şekilde karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Tarafların temyiz itirazları yerinde olmadığından reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 24.11.2020 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince gelen temyiz eden taraf vekilleri için 3.050.00."şer -TL. duruşma vekâlet ücretinin karşılıklı alınıp birbirlerine verilmesine, aşağıda yazılı 14.90 TL bakiye onama harcının temyiz eden davacıdan, 4.90 TL. bakiye onama harcının da davalıdan alınmasına, 22/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi