Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/24607
Karar No: 2013/1035

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2012/24607 Esas 2013/1035 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir ve 5510 sayılı Kanun’un geçici 7/1’inci maddesi uyarınca uygulama alanı bulan, mülga 506 sayılı Kanun’un 79/10 hükmü uyarınca açılmış hizmet tespiti davasıdır. Mahkeme, davanın bir kısmını kabul etmiş ancak davalı vekilinin temyiz isteğini kabul etmiş ve hüküm bozulmuştur. Sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davalar kamuya açıktır ve özenle yürütülmelidir. İşverenlerin kim olduğunun bilinmesi, işverenlere yönelik dava açılması gereklidir. Kararda geçen kanun maddeleri ise; 5510 sayılı Kanun’un geçici 7/1’inci maddesi, mülga 506 sayılı Kanun’un 79/10 hükmü ve 506 sayılı Kanunun 4. maddesidir.
10. Hukuk Dairesi         2012/24607 E.  ,  2013/1035 K.

    "İçtihat Metni"

    ....
    Dava hizmet tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı .... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dava 5510 sayılı Kanun’un geçici 7/1’inci maddesi uyarınca uygulama alanı bulan, mülga 506 sayılı Kanun’un 79/10 hükmü uyarınca açılmış hizmet tespiti davasıdır. Bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkindir. Bu nedenle özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmesi zorunludur. Bu çerçevede hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyerek, gerekli araştırmaların re"sen yapılması ve kanıtların toplanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
    506 sayılı Kanunun 4. maddesinde “sigortalıları çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler” işveren olarak tanımlanmıştır. ”Çalıştıran” olgusu, tespiti istenen sürelere ilişkin hizmet akdinin tarafı konumunda olan ve hizmet akdini düzenleyen “işvereni” ifade etmektedir. hizmet tespitine yönelik davalarda, çalışma ilişkisinin nitelik ve süresinin belirlenmesinde, bu yöndeki işyeri bilgi ve belgelerine ulaşılmada, kısacası, davanın sübutu ve verilen kararın infazı açısından, işverenin kim olduğunun bilinmesinde yasal zorunluluk vardır bu nedenle, Sigortalının taraf olduğu hizmet akdinin hangi işverenler tarafından düzenlenmiş olduğu tespit edilip, hizmet tespitine yönelik davanın, anılan Yasanın 79/10. maddesine göre, sigortalıyı fiilen çalıştıran işverenlere yöneltmesi gerekir.
    Somut olayda; dava dilekçesi ve gerekçeli karar başlığında davalı işveren olarak .... gösterilmiş ancak, hüküm fıkrasında; davacının, 27.08.1996-20.11.2000 tarihleri arasında .... ait işyerinde,
    ./..

    -2-
    01.05.1999-30.06.1999 tarihleri arasında...nde çalıştığının tespitine karar verilmiş, bu şekilde dava dilekçesi ve mahkemece gerekçeli karar başlığında davalı işveren olarak .... gösterilmesine rağmen hüküm fıkrasında davacının, farklı ünvan ve tüzel kişiliği bulunan işverenler yanındaki çalışmaların tespitine karar verilmiştir.
    Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular ışığında mahkemece; talep edilen çalışma dönemindeki gerçek işverenler belirlenmeli, işverenler şirket ise ilgili şirketlerin ünvanları doğru eksiksiz bir şekilde yazılmak suretiyle ticaret sicil kayıtları getirtilmeli, davacıya farklı ünvan ve tüzel kişiliği bulunan işverenlere HMK. 124. maddesi dikkate alınmak suretiyle husumet yöneltmesi için mehil verilmeli, husumet yöneltildiğinde, işveren şirketlerin göstereceği bütün deliller toplanmalı; bütün deliller toplandıktan sonra, yapılacak değerlendirme sonucuna göre bir karar verilmelidir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek eksik araştırma ve inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalı ... vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır
    S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.01.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    ...

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi