Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/21566
Karar No: 2013/865

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2012/21566 Esas 2013/865 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir kurumun icra takibine vaki itirazının iptali ve icra inkar tazminatı isteği ile ilgilidir. Mahkeme yetkisizlik kararı vererek, dosyayı iş mahkemesine göndermeye karar vermiştir. Dosya incelendikten sonra, uyuşmazlığın sebepsiz zenginleşmeden kaynaklandığı ve 506 sayılı Kanunun uygulanmasından doğan bir uyuşmazlık olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, davanın iş mahkemesinde değil, genel mahkemede görülmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. Kararda, Borçlar Kanununun 61. ve devamı maddelerinin davanın yasal dayanağı olduğu vurgulanmıştır. Kanun maddelerinin detaylı açıklaması yapılmamıştır.
10. Hukuk Dairesi         2012/21566 E.  ,  2013/865 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    Dava, icra takibine vaki itirazın iptali ve % 40 icra inkar tazminatı istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde, yetkisizlik kararı verilerek dosyanın....iş mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum vekilince temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    .... Kurum müfettişi tarafından yapılan soruşturma sonucunda, bir kısım sigortalıların kimlik bilgileri kullanılarak ve sahte sağlık raporları düzenlemek suretiyle geçici iş göremezlik ödeneği alındığı tespit edilmiş olup, Kurum zararının tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali için eldeki davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
    Görev konusu, kamu düzeni ile ilgili olup, mahkemelerce yargılamanın her aşamasında re’sen ele alınması gereken bir husustur.
    İş Mahkemeleri, 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikte özel mahkemelerdir. 506 sayılı Kanunun 134. maddesi bu Kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde görüleceğini hükme bağlamıştır.
    Somut olayda; uyuşmazlığın, sebepsiz zenginleşmeden kaynaklandığı tartışmasızdır. Hal böyle olunca davada uyuşmazlığın çözümünde 506 sayılı Kanun hükümlerinin uygulama yeri olmadığı gibi, uyuşmazlığın bu Kanundan doğduğunu ortaya koyacak başkaca bir hüküm de mevcut değildir. Aksine, sözleşme hükümlerine aykırılıktan doğan bu davanın yasal dayanağı Borçlar Kanununun 61. ve devamı maddeleri olduğundan, davanın iş mahkemesinde değil, genel mahkemede görülmesi gerekir.
    ./..



    -2-

    Açıklanan sebeplerle, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerekirken, yazılı gerekçeyle yetkisizlik kararı verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 24.01.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi