Abaküs Yazılım
10. Daire
Esas No: 2021/3831
Karar No: 2022/294
Karar Tarihi: 20.01.2022

Danıştay 10. Daire 2021/3831 Esas 2022/294 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2021/3831 E.  ,  2022/294 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2021/3831
    Karar No : 2022/294

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Kurumu
    VEKİLİ : Av. ...

    KARŞI TARAF (DAVACI) : ...Soğuk Hava Deposu Hazır Beton Tarım Ürünler Hayvancılık Petrol Ürünleri İnşaat Plastik Gübre İmalatı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

    İSTEMİN_KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    DAVANIN_KONUSU : Davacı şirket hakkında, davalı kurumun Denizli İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ...tarih ve E....sayılı, 1.972.312,39 TL bedelli ödeme emrinin iptali istenilmiştir.

    YARGILAMA SÜRECİ :

    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla, davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının ödeme emrine konu edilen kamu alacağının dayanağı olan hibe sözleşmesinin feshi işleminin iptali istemiyle açtığı davanın reddine karar verildiği, ödeme emrinin düzenlenmesinin hukuka uygun olduğu, bu nedenle istinaf mahkemesi kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından, haksız ve hukuki dayanağı bulunmayan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.


    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...

    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile hukuka uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden davalı idarenin yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek işin esasına geçildi, gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :

    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
    2. ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
    3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ...idare Mahkemesine gönderilmesine, 20/01/2022 tarihinde oy çokluğuyla kesin olarak karar verildi.

    (X) KARŞI OY :

    6183 sayılı Kanun'un 55. maddesine göre; amme alacağını vadesinde ödemeyenlere 15 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir "ödeme emri" ile tebliğ olunur.
    Aynı Kanun'un "ödeme emrine itiraz" başlıklı 58. maddesinde; kendisine ödeme emri tebliğ olunan mükellef;
    -Böyle bir borcunun olmadığı,
    -Borcun kısmen ödendiği,
    -Borcun zamanaşımına uğradığı,
    Gerekçeleriyle tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde dava açabilir.
    Ödeme emrine dava açma gerekçeleri madde hükmü ile sınırlı hale getirilmiştir. Bunun en önemli nedeni tahsil edilmesi gereken safhaya gelen alacağın sürüncemede bırakılmadan en kısa sürede tahsilinin sağlanmasının amaçlanmasıdır. Bunun bir göstergesi de dava açma süresinin on beş gün gibi kısa bir süreye tabi tutulmasıdır.
    Kendisine ödeme emri tebliğ olunan borçlunun böyle bir borcu olmadığını iddia edebilmesi için, borcun hukuken hiç doğmaması ya da borç doğduktan sonra tamamen ödenmesi veya başka bir nedenle ortadan kalkmış olması gerekmektedir.
    Dayanak ihbarnameye veya dava konusu uyuşmazlıkta olduğu gibi sözleşmenin feshine ilişkin işleme karşı dava açılmış ve devam ediyor ise, ödeme emri iptal edilmeyip, anılan dava sonuçlanıncaya kadar bekletici mesele yapılması gerekmektedir.
    Ödeme emrine karşı açılan dava sırasında, sözleşmenin feshine ilişkin işleme karşı açılan davanın bekletici mesele yapılması ve bu dava neticesine göre bir karar verilmesi gerektiğinden, dava konusu işlemin iptali yönündeki mahkeme kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolunda verilen Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyuyla, aksi yöndeki Dairemiz kararına katılmıyorum.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi