Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/9020
Karar No: 2018/273
Karar Tarihi: 18.01.2018

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2017/9020 Esas 2018/273 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, alacaklının genel haciz yolu ile ilamsız takibinde, borçluların tüzel kişiliği bulunmayan iş ortaklığı aleyhine takip yapamayacağı gerekçesiyle takibin iptaline karar vermiş ve alacaklı tarafından temyiz edilmemiştir. Ancak alacaklının tavzih talebi üzerine, daha sonra esasa ilişkin yeni karar verilerek iş ortaklığı yönünden takibin iptaline karar verilmiştir. Mahkeme kararının temyiz edilmemesi ve bu aşamadan sonra dosyanın ele alınarak esasa ilişkin yeni karar verilmesi mümkün olmadığı için, hükmün sınırlandırılmasını içeren tavzih talebinin kabul edilmesi hatalıdır. Borçlu şirketin temyiz itirazları kabul edilerek mahkeme kararı bozulmuştur. HMK’nın 294/1, 304/1, 305 maddeleri uyarınca, mahkeme esas hakkında karar verdiğinde davadan el çekildiğinden, daha sonra tashih yolu ile de olsa esasa ilişkin yeni karar verilmesi mümkün değildir. Ayrıca, hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.
12. Hukuk Dairesi         2017/9020 E.  ,  2018/273 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Adi ortaklığın tüzel kişiliği ve dolayısıyla aktif ve pasif dava ehliyeti bulunmadığından ... Enerji İnş...Ltd.Şti-... Enerji...Ltd.Şti. adi ortaklığı adına verilen temyiz dilekçesinin REDDİNE,
    2- Borçlu ... Enerji İnş...A.Ş’nin temyiz itirazlarının incelenmesinde;
    Alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yolu ile ilamsız takipte, borçluların icra mahkemesine başvurusunda, alacaklının aktif husumet ehliyeti olmadığını ileri sürerek takibin iptalini talep ettikleri, mahkemece dosya üzerinden yapılan yargılama neticesinde, tüzel kişiliği bulunmayan iş ortaklığı aleyhine takip yapılamayacağı gerekçesi ile takibin iptaline karar verildiği, söz konusu kararın taraflarca süresinde temyiz edilmediği, alacaklının tavzih talepli dilekçesi üzerine verilen 15.04.2016 tarihli mahkeme kararının borçlu tarafından temyiz edildiği görülmektedir.
    HMK’nın 294/1. maddesinde, “ Mahkeme, usule veya esasa ilişkin bir nihai kararla davayı sona erdirir. Yargılama sonunda uyuşmazlığın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür”, düzenlemesine;
    Aynı kanunun 304/1. maddesinde, “Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece re"sen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir....”, hükmüne;
    Yine aynı kanunun 305. maddesinde de; “Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.” hükümlerine yer verilmiştir.
    Yukarıda anılan yasa hükümlerine ve Dairemiz ile Yargıtay’ın diğer Hukuk Daireleri ve Hukuk Genel Kurulu’nun yerleşik uygulamalarına göre, mahkemece esas hakkında karar verilmesiyle davadan el çekildiğinden, bu aşamadan sonra herhangi bir nedenle dosyanın ele alınarak tashih yoluyla da olsa esasa ilişkin yeni bir karar verilmesi mümkün değildir. Yerel mahkemece, ancak Yargıtay’ca kararın bozulması halinde yeniden esas hakkında karar verilebilir.
    Somut olayda mahkemece, 08.04.2016 tarihinde, borçluların şikayet nedeni olarak ileri sürmüş olduğu hususlar hakkında inceleme yapılmaksızın, adi ortaklığa karşı takip yapılamayacağı gerekçesi ile hükmün “1” nolu bendinde, takibin tümden iptaline karar verildikten sonra, bu kararın alacaklı tarafından temyiz edilmediği; ancak alacaklının tavzih talebinde bulunulması üzerine, 15.04.2016 tarihinde dosyanın ele alınarak bu defa 08.04.2016 tarihli hükmün 1. maddesinin “takibin, davacı iş ortaklığı yönünden iptaline” şeklinde karar verilerek sınırlandırılması, yukarıda belirtilen yasa hükümlerine ve Yargıtay’ın yerleşik uygulamalarına aykırıdır.
    Esas hakkındaki ilk karar Yargıtay’ca bozulup ortadan kaldırılmadan, dosyanın ele alınarak esasa ilişkin yeni bir karar verilmesi mümkün değildir.
    Alacaklının ve borçlunun, mahkemenin 08.04.2016 tarihli ilk kararına karşı süresinde, herhangi bir temyiz başvurusu bulunmamaktadır. Bu durumda, alacaklının mahkeme kararını temyiz etmek yerine, HMK’nın 305.maddesine aykırı şekilde hükmün sınırlandırılmasını içeren tavzih talebinin mahkemece reddi gerekirken, kabulü ile yazılı şekilde iş ortaklığı yönünden takibin iptali yönünde hükmün değiştirilmesi isabetsizdir.
    SONUÇ : Borçlu ... Enerji İnş...A.Ş’nin temyiz itirazlarının kabulü ile ... 15. İcra Hukuk Mahkemesi’nin 15.04.2016 tarihli 2016/237 E.-290 K. sayılı kararının yukarıda (2) nolu bentte yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18/01/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi