Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2295
Karar No: 2018/10408
Karar Tarihi: 07.11.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/2295 Esas 2018/10408 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı mobilya mağazasından 2006 yılında 3.850 TL değerinde mobilya satın aldığını ancak mobilyaların teslim edilmediğini iddia ederek davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Davalı ise davanın zaman aşımına uğradığını, mobilya mağazası sahibi olmadığını ve hangi mobilyanın alındığının açıklanması gerektiğini savundu. Mahkeme, davacının ödeme kanıtını sunmasına rağmen hangi ürünün alındığına dair bir bilgi sunmadığını belirterek ispat yükünün davacıda olduğunu ve mobilyaların teslim edilmediğinin kanıtlanmadığını ifade etti. Karara göre, mal alışverişlerinde malın teslimi ve bedelin ödenmesi aynı anda gerçekleşir ve davacı mobilyaların teslim edilmediğini ispat edemediği için davanın reddi kararının verilmesi gerektiği belirtildi.
Kanun maddeleri:
818 sayılı Borçlar Kanunu\"nun 182/2 maddesi (yeni Türk Borçlar Kanunu'nun 207/2.) “Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine bir âdet bulunmadıkça, satıcı ve alıcı borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlüdürler.”
13. Hukuk Dairesi         2016/2295 E.  ,  2018/10408 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi ( Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalıya ait mobilya mağazasından 2006 yılında kredi kartı ile 3.850,00 TL değerinde mobilya satın aldığını, bankaya 15 eşit taksitle ödediğini, mobilyaların ise teslim edilmediğini ,alacağın tahsili amacıyla davalı aleyhine icra takibi başlattığını, davalının takibe haksız yere itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına, % 20 icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, davalıdan satın aldığı mobilya bedelini kredi kartıyla ödemesine rağmen mobilyanın teslim edilmediğini iddia ederek icra takibine vaki itirazın iptali için eldeki davayı açmıştır. Davalı ise davanın zaman aşımına uğradığını,mükerrer takip yapıldığını,borcun sebebinin dava dilekçesinde icra takibinde de açık olmadığını, öncelikle davacının hangi mobilyayı aldığını açıklaması gerektiğini, kendisine ait mobilya mağazası bulunmadığından mobilya da satmış olamayacağını, züccaciye dükkanın bulunduğunu,olayın üzerinden 6-7 yıl geçtikten sonra dava açılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu, bu kadar süre sonra ne alındığını kendisinin de hatırlayamayacağını, kaldı ki teslimin dükkanda satış ile aynı anda yapıldığını savunarak davanın reddini dilemiştir. Mahkemece, davacının kredi kartı ile yaptığı ödemeyi kanıtladığı,buna karşın davalı tarafça bu ödemelerin başka amaçla yapıldığı iddia olunmadığı gibi cevap dilekçesinde "6-7 yıl önceki ortamı ve yapılan alışverişi hatırlayabilmesi mümkün olmadığı gibi teslim işyerinde yapılmaktadır" diyerek dolaylı olarak iddiayı kabul ettiği ve eşyaların teslimine ilişkin bir belgede sunmadığını belirterek davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dava ve işlem tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 182/2 maddesinde (yeni Türk Borçlar Kanunun 207/2.) “Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine bir âdet bulunmadıkça, satıcı ve alıcı borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlüdürler.”hükmü düzenlenmiştir. Buna göre bir mal alış verişi yapıldığında malın teslimi ile bedelin ödendiği karine olarak kabul edilir. Somut olayda alıcı ve satıcı yönünden satım peşin satımdır.Peşin satımda karine gereği ürünün teslim edildiği kabul edilir. Bu nedenle karinenin aksini davacının kanıtlaması gerekir. Kaldı ki davalı kendisine ait mobilya mağazası olmadığını ve davacının ne mobilya aldığını açıklamasını istemiştir. Mahkemece bu hususta beyanda bulunmak üzere davacıya süre verilmediği gibi davacıda alındığı iddia olunan mobilyanın ne olduğunu dilekçesinde ve yargılama aşamasındaki beyanlarında açıklamamıştır. Kredi kart hesap özetlerinde de hangi ürünün alındığı belli değildir. Yalnızca ""..../ Z.. S.. "" ibaresi ile birlikte taksit ödemesi yapıldığı yazılıdır.O halde mahkemece, somut olayda peşin satış gerçekleştiği dikkate alınarak ispat yükünün davacıda olduğu gözetilmeli, öncelikle davacıya mobilya olarak hangi ürünü aldığı açıklatırılmalı ardından teslimin yapılmadığını ispat yükü kendisinde bulunan davacının delilleri değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, ispat külfetinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan 94,75 TL harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 07/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi