Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/20860
Karar No: 2019/18624
Karar Tarihi: 10.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/20860 Esas 2019/18624 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde teknik servis elemanı olarak çalışırken iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı bir neden olmadan feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak taraflar arasındaki uyuşmazlık, davalı işveren tarafından sunulan 01.09.2009 tarihli ibranamenin geçerli olup olmadığı konusundaydı. Mahkeme, ibranamede işten ayrılma şeklinin tanımlandığını ancak kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin bir ibare bulunmadığını, fazla çalışma, hafta tatili, resmi tatil ve yıllık izin ücretlerinin ödendiğinin kanıtlanamadığını ve bu nedenle ibranamenin geçerli olmadığı sonucuna vardı. Ancak davacı tarafın beyanına başvurulmadan sonuca gidilmesinin hatalı olduğu ve ibraname konusunda yeterli araştırmanın yapılmadığı belirtildi. Bu nedenle, davacı asil çağrılarak beyanının alınması gerektiği ve sonucuna göre ibranamenin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Kanun maddeleri ise 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda geçerlilik kriterlerinin kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.
22. Hukuk Dairesi         2016/20860 E.  ,  2019/18624 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde teknik servis elemanı olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin 30.08.2009 tarihinde davalı işveren tarafından haklı bir neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    Taraflar arasında dosya kapsamında mevcut 01.09.2009 tarihli ibranameye değer verilip verilmeyeceği uyuşmazlık konusudur.
    Somut olayda davalı işveren 01.09.2009 tarihli ibranameyi sunarak, davacının işvereni ibra ettiğini, herhangi bir hak ve alacağının bulunmadığını savunmuştur. Mahkemece ibranamede işten ayrılma şeklinin işin sona ermesi olarak tanımlandığı, kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin ibare bulunmadığı, ibraname içeriğinde yer alan ve miktar içermeyen fazla çalışma, hafta tatili resmi tatil ve yıllık izin ücretlerinin ödendiğinin işveren tarafından kanıtlanamadığı, bu hali ile ibranamenin ücretlerin ödeneceği kanısı ile işçi tarafından imzalandığı, gerçek bir ibra iradesi olmadığı gerekçesiyle geçerli olmadığı sonucuna varılmıştır. Dosya kapsamındaki ibraname 818 sayılı Borçlar Kanunu döneminde düzenlenmiş olup, ibranamenin bu Kanunun yürürlükte bulunduğu dönemdeki geçerlilik kriterlerine göre denetlenmesi gerekmektedir. Davacı vekili, cevaba cevap dilekçesinde ibranamenin İş Kanununa aykırı olduğunu, çünkü hangi hak karşılığı kaç lira ödendiği ve yine toplamda kaç lira ödendiğinin belirtilmediğini, kıdem tazminatını, bayram tatili ücretini, ihbar tazminatını da içermediğini ifade etmiş, celse arasında da “davalı vekili tarafından ibraz edilen ibraname altındaki imzaya bir diyeceğimiz yoktur biz nitelik olarak ibranamenin geçersizliği konusunda beyanda bulunduk” şeklinde beyanda bulunmuştur. Ancak ibranamenin nitelik olarak geçersizliği ile kastedilen hususun ne olduğu netleştirilmediği gibi, davacı asilin beyanına başvurulmadan sonuca gidilmesi de yerinde değildir. İbraname konusunda yeterli araştırma yapılmadan eksik inceleme ile karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir. Mahkemece davacı asil çağrılarak ibraname konusunda beyanını alınmalı, sonucuna göre ibranameye değer verilip verilmeyeceği belirlenmelidir.
    Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 10.10.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi