Esas No: 2021/6726
Karar No: 2022/31
Karar Tarihi: 24.01.2022
Danıştay 12. Daire 2021/6726 Esas 2022/31 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2021/6726 E. , 2022/31 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/6726
Karar No : 2022/31
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- ...Bakanlığı
2- ...Valiliği
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...tarihli ve E:..., K:..., Temyiz No:...sayılı, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 48. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca verilen temyiz isteminin reddine ilişkin kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Devlet Hastanesinde hizmet alımı yoluyla temizlik personeli olarak çalışan davacının, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 23. madde uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin ...tarih ve E....sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla; davacının SGK hizmet cetveline göre alt işveren bünyesinde 04/12/2017 tarihinde çalışması gözükmese de, davacının işe başladığı 2017 Ocak ayında 5 gün, Şubat ayında 5 gün, Mart ayında 19 gün, Nisan ayında 16 gün olmak üzere 2017 yılı içerisinde toplam 45 gün çalıştığı, 2018 yılı Mart ayında ayında 4 gün çalışması olduğu, önceki aylarda da düzenli olarak davacının sigorta priminin yatırılmış olduğu, dolayısıyla askerlik, izin, istirahat vs. haller nedeniyle çalıştırılmayan işçilerin yerine ikame işçi olarak SGK kayıtlarında işe girdi-çıktı yapılarak çalıştırılan davacının yüklenici firma nezdindeki hizmet akdinin 04/12/2017 tarihinden önce feshedilmemiş ve devam etmekte olduğu, her ne kadar kısmi çalışma olsa da hizmet akdinin asli unsuru olan süreklilik ve ücret ilişkisinin bulunması nedeniyle davacının belirsiz süreli iş akdi ile çalışmaya devam ettiği, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ...tarih ve ...sayılı görüş yazısında da alt işveren tarafından ihale kapsamında askerlik, izin, istirahat vs. haller nedeniyle çalıştırılmayan işçilerin yerine idarelerde hizmetlerin aksamaması için istihdam edilen (ikame) işçilerin de öngörülen diğer şartları taşımak kaydıyla geçiş düzenlemesinden yararlandırılması gerektiğinin belirtildiği anlaşıldığından, davacının sürekli işçi kadrosuna geçmek için yaptığı başvurunun reddi yolundaki işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla, davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23. maddesi uyarınca sürekli işçi kadrosuna atanma istemiyle idareye yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin ve bu işleme yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin davacıya bildirilmesinden itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde anılan işlemlerin iptali istemiyle dava açmadığı, daha sonra Çalışma Genel Müdürlüğünün 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23. maddesinin açıklaması niteliğindeki 07/03/2018 tarihli yazısı ve lehe yargı kararı bulunduğundan bahisle sürekli işçi kadrosuna atanması ve itirazının kabul edilmesi istemiyle 17/12/2018 tarihinde yaptığı başvuru dava açma süresini canlandırmayacağından, ikinci olarak yaptığı bu başvurunun reddine ilişkin işleme karşı açtığı davanın süresinde bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulüne, istinaf başvurusuna konu Mahkeme kararının kaldırılmasına, davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, anılan kararın temyiz edilmesi üzerine, Bölge İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; temyizin kesin bir karar hakkında olması halinde kararı veren mercinin, temyiz isteminin reddine karar vereceğine ilişkin düzenleme uyarınca davacının temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davanın süresinde açıldığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyize konu kararın onanması gerektiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan temyize konu kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...tarihli ve E:..., K:..., Temyiz No:...sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ...İdare Mahkemesine gönderilmesine, 24/01/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.