Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21
Karar No: 2016/443
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/21 Esas 2016/443 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket ile sözleşme imzalayan davacı, onarım işinde mahallinde hatalar ve bozulmalar olduğunu tespit ederek sözleşmeye aykırılık gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme, uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle davayı reddetti, ancak Yargıtay bu kararı bozdu. Yargıtay'ın gerekçesi ise, uyuşmazlığın tarafları arasında nihai tüketici bulunmamış olması ve dolayısıyla asliye hukuk mahkemesinin görevli olmasıdır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 2. maddesi her türlü tüketici işlemini kapsamasına rağmen, uyuşmazlıkların taraflarından biri nihai tüketici olmadığı sürece tüketici mahkemesinde görülmesi gerekmeyebilir. Kanunun 73/6. maddesi ise tüketici örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlık'ın bazı durumlarda dava açabileceğini belirtmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2016/21 E.  ,  2016/443 K.
"İçtihat Metni"

Mahkemesi :.. Asliye Hukuk Mahkemesi

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

- K A R A R -

Uyuşmazlık, eser sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, mahkemece tüketici mahkemesinin görevli olması nedeniyle usul yönünden davanın reddine dair verilen karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili .. ili .. İlçesi .. Kabası .. Medresesi"nin 2005 yılı onarım işinin ihaleye çıkartıldığını, davalı şirketle 31.08.2005 tarihinde sözleşme imzalandığını, Başbakanlı Teftiş Kurlu"nca düzenlenen önceleme raporunda mahallinde yapılan inceleme neticesinde projeye aykırılıklar, imalât hataları ve bozulmalar nedeniyle onarım gerektiren yerler olduğunun tespit edildiğini, davalıya gönderilen ihtarnameyle bedelin istendiğini, ancak ödenmediğini ileri sürerek 25.319,25 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, uyuşmazlığın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir. Gerçekten de, 07.11.2013 tarihinde kabul edilip 28.11.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan ve 28.05.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Yasa"nın 2. maddesinde "Bu kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar" düzenlemesi ve "Tanımlar" başlığı altında 3. maddesinde "1) Sağlayıcı, Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye hizmet sunan ya da hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, k) Tüketici; Ticari-veya mesleki olmayan amaçlarla hareken eden gerçek veya tüzel kişiyi, l) Tüketici işlemi, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi" ifade eder tanımlaması bulunmaktadır. Her ne kadar eser sözleşmesi de bu yasa kapsamına alınmışsa da, uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülebilmesi için taraflardan birinin (hizmet sunan) satıcı, diğer tarafın yani satın alan ya da hizmetten yararlanın ise, tüketici olması gerekmektedir. Ancak, 6502 sayılı Yasa"nın 73/6. maddesi uyarınca da maddede sayılı hallerde tüketici örgütleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlık bazı durumlarda dava açabilmektedir. Eser sözleşmesi ilişkisinin bulunduğu tüm davalarda tüketici mahkemesinin görevli olması Yasa"nın 1. maddesindeki amacına ve ruhuna aykırıdır. Yasanın amacı tüketicinin korunması olup, görev hususu nazara alınırken yasadaki tanımlar dikkate alınmalıdır.
Somut uyuşmazlıkta da, davalı sağlayıcı, (hizmet sunan) ise de, davacı nihai tüketici olmayıp, kamu kurumu olduğuna göre, görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. 6502 sayılı Yasa"nın 73/6. maddesi kapsamında bir dava da olmadığına göre, görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Bu nedenlerle mahkemece işin esasına girilip, hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
SONUÇ; Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 26.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi