Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/25743
Karar No: 2014/28190

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2014/25743 Esas 2014/28190 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, 15.03.2001 tarihli trafik kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan ölüm aylıkları nedeniyle doğan rücu tazminatı istemine ilişkindir. Mahkeme, davalı sigorta şirketinin Kuruma karşı poliçe limiti olan 16.000 TL ile sorumlu olduğunu kabul etmiştir. Ancak davalı sigorta şirketinin kazaya karışan aracın zorunlu mali mesuliyet sigortasının olup olmadığının araştırılmadığı ve ihtiyari mali mesuliyet sigortası limitinin 3.000 TL olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, sigortacının sorumluluğundan bahsedilemez. Bu eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olarak verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşılmış ve davalı sigorta şirketinin temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 1479 sayılı Kanunun 63. maddesi: Sigorta ettirenin yarattığı zararlar için, sigorta şirketinin Kuruma olan borçlarına mahsuben, sigorta primini ödemek koşuluyla, sigorta ettirene veya lehine bir sözleşme yapılacak olan kişilere ödenecek tazminatı Kuruma ödemesini öngörmüştür.
- KTK’nun 85/1 nci maddesi: Motorlu bir aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde işletenin zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı sorumluluğunu düzenlemektedir.
10. Hukuk Dairesi         2014/25743 E.  ,  2014/28190 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Niğde İş Mahkemesi
    Tarihi : 01.06.2011
    No : 2008/236-2011/232

    Dava, rucüan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı şirket avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dava, 15.3.2001 tarihli trafik kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan ölüm aylıkları nedeniyle doğan rücu tazminatı istemine ilişkin olup, davanın yasal dayanağı 1479 sayılı Kanunun 63. maddesidir.
    Mahkemece, davalı sigorta şirketinin Kuruma karşı poliçe limiti olan 16.000 TL ile sorumlu olduğu kabul edilmiş olup, taleple sınırlı olarak karar verilmişse de, bu kararın eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olduğu anlaşılmaktadır.
    Dosya kapsamına göre, davalı sigorta şirketinin kazaya karışan ... plakalı kamyonu bileşik kasko poliçesi ile sigortaladığı, bu poliçenin kasko poliçesi, ferdi kaza sigortası ve ihtiyarı mali mesuliyet sigorta poliçesinden oluştuğu, kazaya karışan aracın zorunlu mali mesuliyet sigorta poliçesinin bulunup bulunmadığının araştırılmadığı gibi, ihtiyari mali mesuliyet sigortası limitinin 3.000 TL olduğu anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere; zorunlu mali mesuliyet(trafik) sigortası, motorlu bir aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde o aracı işletenin zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu belli limitlerle sigortalamaktadır. Başka bir anlatımla, bu sigorta türüyle, işletenin KTK’nun 85/1 nci maddesinde hükme bağlanan sorumluluğu sigorta örtüsüne alınmaktadır.İhtiyari mali sorumluluk sigortası ise, işletenin anılan sorumluluğunun trafik sigortası hadlerinin üzerinde kalan kısmının poliçede yazılı hadlere kadar teminat altına alan sigorta türüdür. Bu nedenle, zarar trafik sigortası kapsamında kalmakta ise ihtiyari mali mesuliyet sigortacısının sorumluluğundan bahsedilemez.
    Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, kazaya karışan ...plakalı kamyonunun kaza tarihinde geçerli bir karayolu zorunlu mali mesuliyet sigorta poliçesi bulunup bulunmadığı, tramer kayıtlarından araştırılarak, zorunlu mali mesuliyet sigorta poliçesi olduğu takdirde, zorunlu teminat limitini aşan rücu alacağından, ihtiyari mali mesuliyet sigorta poliçe limiti ile sınırlı sorumlu tutulması gerektiği gözetilmeksizin, eksik inceleme ve araştırma sonucunda yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalı sigorta şirketi vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 25.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi