Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5156
Karar No: 2019/6979
Karar Tarihi: 22.10.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2018/5156 Esas 2019/6979 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir alacaklı tarafından açılan ortaklığın giderilmesi davasında karar vermiştir. Davacı vekili, paydaşlığın giderilmesini istemiştir ve mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak tapu kaydında değişiklik olduğundan, eski parsel numarası yerine güncel numara kullanılması gerektiğine karar verilmiştir. Ayrıca, paydaşlığın satış suretiyle giderilmesi halinde satış bedelinin nasıl dağıtılacağı hususunda hüküm sonucu açık bir karar verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanmıştır: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi, Paydaşlığın giderilmesine dair hükümler ve satış bedelinin dağıtılması konusunda Paylı Mülkiyet Kanunu ve Elbirliği Mülkiyeti Hükümleri de referans alınarak açıklama yapılmıştır.
14. Hukuk Dairesi         2018/5156 E.  ,  2019/6979 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 26/08/2011 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08/07/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 121. maddesi gereğince alacaklı tarafından açılan ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, eski 542 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın giderilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, muhdesat tespitine bir itirazları olmadığını, davalının ödeme gücünün bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Davalı ..., taşınmaz üzerinde 2 katlı evi olduğunu, davalı ..."in muhdesatının bulunmadığını, babasından kalan payın satıldığını duyduklarını belirterek davayı kabul etmediğini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, bir kısım davalılar vekili temyiz etmiştir.
    1-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297/2. maddesinde hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin gerekli olduğu açıklanmıştır.
    Somut olaya gelince;
    Mahkemece paydaşlığın giderilmesine karar verilen 542 parsel sayılı taşınmazın güncel tapu kaydına göre 2826 ada 3 parsel numarasını aldığı anlaşıldığından eski parsel numarası üzerinden ortaklığın giderilmesine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    2-Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Mahkemece paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının ve harcın taraflardan hangi oranlarda tahsil edileceğinin hüküm sonucunda gösterilmesi gerekir.
    Satışına karar verilen taşınmaz;
    a)Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin ve harcın paydaşların tapudaki payları oranında,
    b)Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin ve harcın mirasçılık belgesindeki paylar oranında,
    c)Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin ve harcın tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına ve tahsil edilmesine karar verilmesi gerekir.
    Somut olaya gelince;
    Mahkemece satışına karar verilen (eski 542 parsel) 2826 ada 3 parsel sayılı taşınmazda elbirliği mülkiyeti bulunması nedeniyle harcın "tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında paylaştırılmasına" karar verilmesi gerekirken harcın nasıl dağıtılacağına karar verilmemiş olması da doğru görülmemiştir.
    Ne var ki (1) ve (2) numaralı bentlerde belirtilen bu hususlar yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7.maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle bir kısım davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, hüküm sonucunun 1-a bendinde yer alan "542" kelimesinin hükümden çıkarılarak yerine "2826 ada 3 parsel" kelimelerinin eklenmesine, 2 numaralı bentte açıklanan nedenlerle hükmün 3. bendinde yer alan "harcın" kelimesinden sonra gelmek üzere "taraflardan tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında" kelimelerinin eklenmesine, hükmün 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatıranlara iadesine, 22.10.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi