8. Hukuk Dairesi 2015/6972 E. , 2016/16593 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Katılma Alacağı, Ziynet ve Çeyiz Eşyası Alacağı
... ile ... aralarındaki katılma alacağı, davasının katılma alacağı ve çeyiz eşyası alacağı yönünden kabulüne ve ziynet eşyası alacağı yönünden reddine dair ...1. Aile Mahkemesi"nden verilen ... sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili ve davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı ... vekili, boşanma dava dilekçesi ile birlikte fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak davalı eşte kalan çeyiz ve ziynet eşyalarının aynen iadesi, bu mümkün olmadığı takdirde şimdilik 500.00 TL ile davalının malvarlığının kazanımına olan katkısından ötürü şimdilik 1.000,00 TL"nin tahsilini talep etmiştir. Tefrik edilip ayrı esasa kaydedilen dosyaya sundukları 09.10.2012 havale tarihli dilekçede fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak suretiyle 180 TL çeyiz eşyaları, 710 TL ziynetler ve 610 TL davalı adına kayıtlı 4 adet taşınmaz yönünden olmak üzere talep miktarını ve talep konusu malvarlıklarının adet ve niteliklerini açıklamış; usulune uygun harcını yatırdıkları 21.11.2014 ıslah dilekçesi ile bilirkişi raporları doğrultusunda fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak talep miktarını toplamda 23.513.50 TL"nin faiziyle birlikte tahsili olarak arttırmışlardır.
Davalı ... vekili, ziynet eşyalarını davacının evden ayrılırken beraberinde götürdüğünü, çeyiz eşyalarını teslime hazır olduklarını, taşınmazların edinilmesinde ise davacının hiçbir katkısının bulunmadığını ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, ziynet eşyalarına yönelik talebin ispatlanamadığından reddine, çeyiz eşyalarına yönelik talebin kabulü ile, yatak odası takımının aynen iadesine ya da bedeli olan 750.TL"nin, yatak odası halısının aynen iadesine ya da bedeli olan 75.TL"nin, yatak odası perdesinin aynen iadesine ya da bedeli olan 100.TL"nin, çamaşır makinasının aynen iadesine ya da bedeli olan 400.TL"nin, elektrik süpürgesinin aynen iadesine ya da bedeli olan 150.TL"nin, ütünün aynen iadesine ya da bedeli olan 50.TL"nin, mutfak eşyalarının aynen iadesine ya da bedeli olan 750.TL"nin, tost makinasının aynen iadesine ya da bedeli olan 50.TL"nin. banyo takımının aynen iadesine ya da bedeli olan 50.TL"nin, yorgan ve battaniyenin aynen iadesine ya da bedeli olan 100.TL"nin ıslah tarihinden itibaren faiziyle, taşınmazlar yönünden ise talebin kabulü ile 14.308,05 TL"nin karar tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Hüküm, süresi içerisinde davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına ve mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine, takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına göre, davalı vekilinin tüm ve davacı vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarıyerinde görülmemiştir.
2-Davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
Mal rejiminin sona erdiği sırada mevcut olan edinilmiş mallar tasfiye edilir (4721 s.lı TMK"nun 235/1. m). Eşlere ait kişisel ve edinilmiş mallar, mal rejiminin sonra ermesi anındaki durumlarına (nitelik, seviye, aşama vs) göre değerlendirilir (TMK"nun 228/1. m). Bu malların, kural olarak tasfiye anındaki (TMK"nun 227/1 ve 235/1. m), sürüm (rayiç) değerleri (TMK"nun 232, 239/1. m) hesaba katılır. Yargıtay ve Dairemizin uygulamalarına göre, tasfiye tarihi karar tarihidir. Mahkemece, tasfiye konusu malın karara en yakın tarihteki sürüm değeri belirlenmelidir.
Somut olayda taraflar. 29.08.2007 tarihinde evlenmiş; 04.08.2010 tarihinde açılan boşanma davasının kabulüne ilişkin hükmün, 26.02.2013 tarihinde kesinleşmesiyle boşanmışlardır. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarih itibarıyla sona ermiştir (TMK 225/son). Sözleşmeyle başka mal rejiminin seçildiği ileri sürülmediğinden evlilik tarihinden mal rejiminin sona erdiği tarihe kadar edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir (4722 sayılı yasanın 10, TMK 202/1.m). Mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı bulunduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır (TMK 179.m).
Tasfiyeye konu ... parsel sayılı taşınmazların geldisi olan ... parsel sayılı tarla niteliğindeki taşınmazın 1/38 hissesi, eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiiminin geçerli olduğu 22.02.2008 tarihinde davalı eş adına tescil edilmiş olup, imar uygulaması ile 18.03.2010 tarihinde ifrazen yukarıda sayılı 4 adet parsele ayrılarak davalı adına tescil görmüştür. Mahkemece hükme esas alınan raporun incelenmesinde, davacı lehine katılma alacağı hesaplamasında taşınmazların tasfiye tarihindeki değeri yerine karardan yaklaşık iki buçuk sene önce gerçekleştirilen keşif tarihindeki değerin esas alındığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, tasfiye konusu taşınmazların tasfiye anındaki (karara en yakın tarihteki) sürüm değerleri belirlenerek davacının katılma alacağı belirlenmesi gerekirken yazılı şekilde taşınmazlar yönünden katılma alacağı hesaplanması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) nolu bentte gösterilen nedenlerle davacı vekilinin yazılı temyiz itirazları yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesi yollaması ile HUMK"nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, davalı vekilinin tüm ve davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının yukarıda (1). bentte gösterilen nedenle reddine, taraflarca HUMK"nun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 287,00 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine ve 27,70 TL peşin harcın da istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 06.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.