Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1300
Karar No: 2021/223
Karar Tarihi: 15.02.2021

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2021/1300 Esas 2021/223 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurul toplantısı yapmaması nedeniyle davalı kooperatifin kendiliğinden sona erdiği tespiti istemiyle açılan davada, mahkeme davacı Bakanlığın aktif dava ehliyetinin ve hukuki yararının bulunmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddi kararı verdi. Ancak, kooperatifler kanununa göre, en azından tasfiye memurunun atanması gerektiği belirtilerek, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmemesi gerektiği vurgulandı. Kararda, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 81/6 maddesi uyarınca davalı kooperatifin feshedilmiş sayılacağı belirtilerek, kooperatifler kanununda yer alan 81/6, 86/2 ve anasözleşmenin 120/g bendi detaylı ve açıklayıcı bir şekilde ele alındı.
15. Hukuk Dairesi         2021/1300 E.  ,  2021/223 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:...Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi


    Taraflar arasındaki kooperatifin kendiliğinden dağıldığının tespiti istemli davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın esastan reddine yönelik verilen hüküm süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalı kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurul toplantısı yapmadığını ileri sürerek, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 81. maddesi gereğince davalı kooperatifin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti ile mahkemece tasfiye memuru atanmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalı, kooperatiflerinin mal varlığı ve gelirleri olmadığı için genel kurulun yapılamadığını savunarak davanın reddini istemiştir.Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; davanın kooperatifin amacına ulaşma imkanı bulunmadığı iddiasına dayanmadığı göz önüne alındığında, 1163 sayılı Kanununun 81/6 maddesi gereğince 3 yıl üst üste Olağan Genel Kurulunu yapmaması halinde kooperatife genel kurul yapabilmesi için uygun bir süre verilmesine gerek olmaksızın kendiliğinden dağılmış sayılacağına ilişkin düzenleme çerçevesinde davacı Bakanlığın aktif dava ehliyetinin ve hukuki yararının bulunmadığı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine dair verilen kararın davacı vekilince istinaf edilmesi üzerine Konya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesince, 1163 sayılı Kanunun 81. maddesine 3476 sayılı Kanun ile eklenen 6. ve anasözleşmenin 120/g bendi uyarınca kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurulunu yapamaması halinde kooperatife genel kurul yapılabilmesi için uygun bir süre verilmesine gerek olmaksızın kooperatif kendiliğinden dağılmış sayılacağı, anılan maddenin düzenleniş şekline göre de bu davanın ilgili Bakanlık tarafından açılmasının gerekmediği, davacı tarafın kendisine dava hakkı veren aynı Kanun"un 81/7 ve anasözleşmenin 120/g bendindeki kooperatifin amacına ulaşma imkânının bulunmadığı iddiasına da dayanmadığı gerekçesiyle, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.Dava, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 81/6 maddesi uyarınca davalı kooperatifin fesih ve tasfiyesi istemine ilişkindir. Üst üste 3 yıl genel kurul yapılmamış olması halinde kooperatifin feshedilmiş sayılacağı kanunun ifadesidir. Ancak, bu tasfiyenin sağlanması için tasfiye memurunun atanması konusunda mahkemeden talepte bulunulmasına engel bir durum yoktur. Kooperatifler Kanunu"nun 86/2 maddesi uyarınca Ticaret Bakanlığının kooperatifleri teftiş ve denetim yetkisi de nazara alındığında en azından tasfiye memurunun atanmasının kabulü gerekirken davacı Bakanlığın aktif dava ehliyeti ve hukuki yararının bulunmadığı gerekçesiyle istinaf isteminin esastan reddi kararı usul ve yasaya aykırı görülmüştür. SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, ... Asliye Hukuk Mahkemesi (Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla) kararı ile bu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi kararı usul ve yasaya aykırı görüldüğünden, kararın davacı yararına BOZULMASINA, HMK"nun 373/1. maddesi gereğince ... Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi kararının KALDIRILARAK, dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin de ...Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesine GÖNDERİLMESİNE, haçtan muaf olan davacıdan harç alınmasına yer olmadığına, 15.02.2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.






    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi