Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/20871
Karar No: 2019/18437
Karar Tarihi: 08.10.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/20871 Esas 2019/18437 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işyerinde aralıksız olarak çalıştığını ancak fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, hafta tatilinin haftada 1 gün olarak kullandırılmayıp ayda 1 defada 4 gün olarak kullandırıldığını ve kullandırılmayan yıllık izin ücretlerinin de ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti alacağı, milli bayram tatili alacağı ve yıllık izin ücreti alacakları için davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, yapılan yargılama sonucu davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacının fazla çalışma iddiasının ispatlanamaması nedeniyle fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verilmiş; ancak tüm yıl boyunca 08:00-18:00 saatleri arasında çalıştığı kabul edilerek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve milli bayram tatili alacakları için davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda ise, davacının yaptığı işin niteliği ve kış döneminde çalışmamanın varlığı göz önüne alınarak fazla mesai ücreti talebinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise İş Kanunu madde 66, 129 ve 153'tür.
22. Hukuk Dairesi         2016/20871 E.  ,  2019/18437 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin 2010 yılı Mart ayı ile 2014 yılı Nisan ayı arasında davalı işyerinde kepçe operatörü olarak çalıştığını, çalışmasının aralıksız olarak devam ettiğini, 08:00-19:00 saatleri arasında çalıştığını ancak fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, hafta tatilinin haftada 1 gün olarak kullandırılmayıp ayda 1defada 4 gün olarak kullandırıldığını, bu sebeple ailesinden ayrı kaldığını, davacının çalıştığı sürede yıllık izinlerinin kullandırılmadığını, kullandırılmayan yıllık izin ücretlerinin de davacıya ödenmediğini, milli bayramlarda çalışma yapıldığını, bu çalışma karşılıklarının davacıya ödenmediğini, davacının haberi olmadan işyerinden giriş çıkış yapıldı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapıldığını ve bu şekilde davacıya kıdem tazminatı ödemeden kaçınıldığını ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti alacağı, milli bayram tatili alacağı ve yllık izin ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, davacının işe giriş tarihinin 06.05.2010 olduğunu, 12.05.2014 tarihinde istifa dilekçesi vererek kendi isteği ile işten ayrıldığını, davacının çalışmalarının İş Kanununda belirtilen sürelere uygun olduğunu, mesai saatlerinin 08.30-18.00 arasında olduğunu ve ayrıca 12.00-13.00 arasında 1 saat yemek molası verildiğini, sabah ve öğleden sonra 30 ar dakika çay molası verildiğini, dava dilekçesinde belirttilen çalışma sürelerini kabul etmediklerini, davacının yıllık izinlerini düzenli kullandığını, haftada bir gün hafta tatili kullandığını beyanla davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanılan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu :
    Karar süresi içerisinde davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre davacı vekilinin tüm, davalı vekillerinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı, yapılmış ise işverence karşılığının ödenip ödenmediği noktasında toplanmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Somut olayda, davacı davalı işyerindeki çalışmasının kesintisiz olduğunu, fazla mesai yaptığını, ulusal bayram ve genel tatiller ile haftasonlarında çalıştığını iddia etmiş, davalı ise kış döneminde çalışma yapılmadığını savunmuştur. Davacı, iddiasının ispatında tanık deliline dayanmış mahkemece yapılan değerlendirmede davacının çalışmasının aralıksız olduğunun kabulü ile yaz ve kış ayları için herhangi bir ayırıma gidilmeden fazla mesai alacağı hesaplanarak hüküm altına alınmıştır. Ancak mahkemece varılan bu sonuç dosya kapsamı ile örtüşmemektedir. Davacı tanıklarından ..., ocağın kışın kapalı olduğunu ve bu nedenle dört ay çalışma yapılmadığını şeklinde beyanda bulunmuş, diğer tanık ... ise hava şartlarından dolayı kışın çoğunlukla ocakta çalışma olmadığını ifade etmiştir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise yaz ve kış ayları arasında herhangi bir ayırım yapılmaksızın davacının tüm yıl boyunca 08:00-18:00 saatleri arasında çalıştığı kabul edilerek fazla çalışma alacağı hesaplamış ise de davacının yaptığı işin niteliği ve tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde dosya kapsamından davalı işyerinde yaz dönemi ile kış dönemindeki çalışma saatlerinin farklı olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle tüm deliller ve tanık beyanları doğrultusunda davacının fazla mesai ücreti konundaki talebi yeniden değerlendirilmelidir. Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek hatalı tespit içeren bilirkişi raporu doğrultusunda hüküm kurulması isabetli olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 08.10.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi