Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14582
Karar No: 2019/6386
Karar Tarihi: 10.12.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/14582 Esas 2019/6386 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar tarafından temyiz edilen bir tapu iptali-tescil davasında, davacılar kesinleşen kararda pay oranının yanlış yazıldığını ileri sürerek tashih isteğinde bulundular. Mahkeme tashih isteğinin yerinde olduğu gerekçesiyle kabul etti. Ancak somut olayda hükmün temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olması ve tapuda infaz edilerek bir kısım payın satılmış olması nedeniyle tashih ve tavzih koşullarının bulunmadığı sonucuna varıldı. Bu nedenle tashih isteğinin reddedilmesi gerektiği belirlendi ve davalıların temyiz itirazları kabul edilerek tashih kararının bozulmasına karar verildi. Kararda Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 304 ve 305'inci maddeleri detaylı bir şekilde açıklandı.
1. Hukuk Dairesi         2016/14582 E.  ,  2019/6386 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

    Taraflar arasında görülen tapu iptali-tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalılar tarafından yasal süre içerisinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 10.12.2019 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalılar ... v.d vekili Avukat ... geldi davetiye tebliğine rağmen temyiz eden davalı ... vekili Avukat ve temyiz edilen davacılar ... vd.vekili Avukat gelmedi, yokluklarında duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    -KARAR-
    Dava, hükmün tashihi isteğine ilişkindir.
    Davacılar, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı davanın kısmen kabulüne ilişkin kesinleşen kararda pay oranlarının yanlış yazıldığını ileri sürerek tashih isteğinde bulunmuşlardır.
    Davalılar, hükmün değiştirilemeyeceğini belirtip isteğin reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, tashih isteğinin yerinde olduğu gerekçesiyle kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, tashihi istenen mahkeme kararının taraflarca temyiz edilmeyerek 17.02.2016 tarihinde kesinleştiği; hükmün tapuda infaz edilerek tescilin sağlandığı; sonrasında da, taşınmazdaki bir kısım payın 10.03.2016 tarihinde 3. kişiye satış yoluyla devredildiği anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun(HMK) 304. maddesinde "(1) Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir. (2) Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir." şeklindeki hükmün tashihi; 305. maddesinde de "(1) Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. (2) Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez." şeklinde hükmün tavzihi müesseseleri düzenlenmiştir.
    Somut olayda, düzeltilmesi istenen hükmün temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olması ve tapuda infaz edilerek bir kısım payın satışa konu edilmesi hususları yukarıda değinilen düzenlemeler çerçevesinde değerlendirildiğinde, artık maddi hatadan ve tashihten söz edilemeyeceği, tavzih koşullarının da bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
    Hal böyle olunca, tashih isteğinin reddedilmesi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
    Davalıların açıklanan nedenlerden ötürü yerinde bulunan temyiz itirazlarının kabulü ile, tashih kararının (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 10/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi